Acasă Actualitate Tentativa de intimidare a CSM a eșuat!

Tentativa de intimidare a CSM a eșuat!

0

În ciuda unui atac feroce asupra liderului CSM, Daniel Grădinaru, produs exact în ziua deliberării cazului magistratului Ciprian Ghita de la Curtea de Apel București, membrii Consiliului nu au fost influențați. Ei au identificat dovezi ale încălcării Codului Deontologic. Ciprian Ghita urmează să fie judecat și i s-a stabilit o dată pentru audiere.

Era previzibil. Nu există scuze valabile pentru ca un judecător să critice public președinta ICCJ, Corina Corbu și judecătoarea ICCJ, Lia Savonea, fosta președintă a CSM, în modul în care Ghita a ales să o facă.

La 25 octombrie 2023, Secția pentru judecători a CSM a identificat dovezi care sugerează că Ghita a încălcat articolele 17 și 18 din Codul Deontologic al judecătorilor și procurorilor. Aceste articole subliniază demnitatea, conduita judecătorilor și procurorilor în relație cu colegii lor.

Rezultatul? Ciprian Ghita va fi judecat pentru încălcarea Codului Deontologic. Audierea sa este programată pentru 22 noiembrie 2023.

Judecătorul Ciprian Ghita, care a fost sancționat în trecut de CSM, a intrat în atenția Secției pentru judecători a CSM după ce Inspectia Judiciară a constatat încălcarea Codului Deontologic. Criticile sale nejustificate la adresa unor figuri de prim rang din sistemul judiciar au stârnit controverse. 

Dar pentru a înțelege complexitatea situației și cine este cu adevărat Ghita, este esențial să ne aducem aminte de anumite aspecte. Ciprian Ghita, cunoscut pentru afirmația sa “Eu am încredere în dreptatea DNA”. Mai mult, Ghita a atacat media, inclusiv o publicație care a criticat decizia CSM în cazul său și a lansat un atac nejustificat la adresa liderului CSM, Daniel Grădinaru.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante puncte de discuție rămâne criticile neîntemeiate aduse de Ghita față de Corina Corbu și Lia Savonea. Aceste critici au avut loc în contextul în care Corbu a condus un panel care a confirmat sancțiunea disciplinară impusă lui Ghita de către CSM, iar Savonea l-a mutat la o altă secție a Curții de Apel București, după care l-a sancționat disciplinar.

În plus, Ghita nu a menajat nici Inspectia Judiciară, acuzând-o că a întreprins acțiuni ilegale împotriva lui și a mamei sale.

Pe scurt, situația ilustrează tensiunile dintre judecători și autoritățile de supraveghere, precum și importanța protejării integrității sistemului judiciar. Cazul Ghita servește ca un memento al faptului că, în ciuda presiunilor externe, principiile și normele de conduită etică trebuie să rămână sacre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.