Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia guvernului Ucrainei de a înlocui termenul “limba moldovenească” cu “limba română”. Ea a subliniat într-un mesaj pe platforma de socializare X (fostul Twitter) că recunoașterea limbii române de către Ucraina pentru comunitatea vorbitoare de limba română reprezintă “un pas important care întărește unitatea țărilor noastre,” conform Agora.md și TV8.md, precum informează Agerpres.
“Salut declarația comună a președintelui Zelensky și a prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin care se confirmă româna ca limbă oficială pentru comunitatea vorbitoare de limba română din Ucraina. Este un pas important care întărește unitatea țărilor noastre,” a scris Maia Sandu în mesajul său în limba engleză.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a răspuns scurt la scurt timp, menționând viitorul european al Republicii Moldova și al Ucrainei.
“Mă bucur că cooperarea noastră trilaterală între Ucraina, Moldova și România se dezvoltă într-un ritm din ce în ce mai rapid. Ambele țări se află pe calea aderării la Uniunea Europeană. Ar trebui să ne construim viitorul european și să consolidăm Europa împreună,” a răspuns președintele Ucrainei, de asemenea, în limba engleză.
Pe 18 octombrie, în cadrul primei întâlniri comune a Guvernelor României și Ucrainei desfășurată la Kiev, premierul român Marcel Ciolacu a anunțat că există doar o limbă care reprezintă poporul român la nivel internațional: limba română.
În cadrul întâlnirilor oficiale de la Kiev, premierul României a salutat eforturile Guvernului ucrainean de a recunoaște inexistența așa-numitei “limbi moldovenești,” conform unui comunicat de presă al Guvernului României.
“De acum înainte, la nivel internațional, există doar o limbă care reprezintă poporul român: limba română! Vă mulțumesc pentru decizia istorică prin care Guvernul ucrainean a corectat o nedreptate. Sunt ferm convins că împreună vom lucra și pentru a modifica legislația privind drepturile minorităților. Toate drepturile pe care le au ucrainenii în România se vor regăsi și în legislația ucraineană, astfel încât toți cetățenii de origine română care trăiesc în Ucraina să aibă aceleași drepturi,” a declarat prim-ministrul Ciolacu.
Această măsură a fost adoptată în contextul obligației Ucrainei de a îndeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre aceste criterii referindu-se la drepturile minorităților naționale.