În ciuda recentelor turbulențe pe piața petrolului, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a rămas fermă în evaluarea sa asupra fundamentelor pieței. OPEC a declarat luni că elementele fundamentale ale pieței petroliere sunt puternice și a atribuit scăderea prețurilor speculatorilor financiari. Reuters, citând organizația, a relatat că OPEC și-a îmbunătățit ușor prognozele pentru creșterea cererii globale de petrol în 2023 și a menținut o perspectivă optimistă pentru 2024.
Prețul petrolului Brent a înregistrat o scădere la aproximativ 82 de dolari pe baril, comparativ cu nivelul său maxim atins în septembrie, aproape de 98 de dolari. Îngrijorările legate de creșterea economică și cererea globală au exercitat presiuni asupra prețurilor, în ciuda eforturilor OPEC și ale aliaților săi de a reduce oferta și a conflictelor din Orientul Mijlociu.
În ciuda acestor provocări, OPEC a subliniat într-un raport lunar că piața rămâne sănătoasă. Organizația a respins “sentimentele negative exagerate”, subliniind importurile puternice din China, riscurile reduse de scădere a creșterii economice și o piață fizică robustă a petrolului.
OPEC a atribuit tendința de scădere a prețurilor speculatorilor pieței financiare, afirmând în raportul său că “prețurile petrolului au avut o tendință de scădere în ultimele săptămâni, în principal cauzate de speculatorii pieței financiare.”
În ceea ce privește perspectivele, OPEC și-a revizuit în sus prognoza pentru creșterea cererii mondiale de petrol în 2023, ajungând la 2,46 milioane de barili pe zi. În 2024, organizația anticipează o creștere similară, neschimbată față de luna precedentă. O relânguire a restricțiilor în China, ca urmare a ameliorării situației pandemice, a contribuit la creșterea cererii de petrol în 2023.
Cu toate acestea, OPEC și-a menținut abordarea optimistă, în contrast cu alte organizații precum Agenția Internațională pentru Energie, prognozând o creștere mai puternică a cererii pentru anul viitor. Ultimul raport vine înainte de întâlnirea programată pe 26 noiembrie a OPEC și aliaților săi, cunoscuți sub numele de OPEC+, pentru a stabili politica în continuare. Grupul a redus producția pentru a susține piața, iar cel mai recent acord prevede reduceri ale producției pe întreg parcursul anului 2024.
Raportul OPEC a evidențiat, de asemenea, creșterea producției de petrol în octombrie, cu toate că unele țări precum Iranul, Nigeria și Angola au depășit limitele stabilite anterior. Iranul, scutit de reducerile OPEC din cauza sancțiunilor SUA, a înregistrat creșteri semnificative, alimentând speculațiile despre abilitatea țării de a evita sancțiunile. Cu toate acestea, OPEC a subliniat că producția Nigeriei și a altor membri sub supraveghere a rămas sub țintele stabilite.
Pe fondul acestor evoluții, prețul petrolului Brent a înregistrat o creștere luni, atingând 82,16 dolari pe baril, în timp ce prețul petrolului WTI din SUA a urcat la 77,87 dolari pe baril.