Acasă Actualitate Tusea convulsivă se răspândește ca o epidemie în Ungaria

Tusea convulsivă se răspândește ca o epidemie în Ungaria

0

Ungaria se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă, iar doi bebeluși și-au pierdut viața recent din cauza acestei boli. Potrivit publicației Magyar Nemzet, tusea convulsivă se răspândește rapid în mai multe județe din țară, conform unui raport al Centrului Național de Sănătate Publică și Farmaceutică (NNGYK) .

Răspândirea alarmantă a bolii

În ultima săptămână a lunii iulie, au fost raportate 41 de cazuri suspecte de tuse convulsivă. Cazurile au fost înregistrate în capitală și în alte zece județe din Ungaria. Printre pacienți se numără 15 sugari, doi copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, doi copii de 6-9 ani, cinci copii de 10-14 ani, un adolescent de 15-19 ani, cinci persoane de 40-49 ani, cinci persoane de 50-59 ani și șase persoane cu vârsta de peste 60 de ani .

O epidemie în plină creștere

Ágnes Galgóczi, șeful departamentului de epidemiologie al NNGYK, a declarat că tusea convulsivă se răspândește deja ca o epidemie în Ungaria. În ultimii douăzeci de ani, au fost confirmate doar 36 de cazuri de tuse convulsivă, dar anul acesta numărul persoanelor afectate a ajuns la 226 .

Tragedie în rândul bebelușilor

La sfârșitul lunii iulie, doi bebeluși au murit în Ungaria din cauza tusei convulsive. Această tragedie a determinat Centrul de Sănătate Publică să recomande părinților să evite locurile publice și aglomerate până la vârsta de două luni, când bebelușii sunt vaccinați. De asemenea, se recomandă evitarea vizitatorilor la nou-născuți și vaccinarea de rapel pentru femeile însărcinate, pentru a proteja și nou-născuții .

Vaccinarea împotriva tusei convulsive în Ungaria

Vaccinarea obligatorie împotriva tusei convulsive a fost introdusă în Ungaria în 1954. Vaccinul se administrează inițial la vârsta de două, trei și patru luni, urmat de un rapel la 18 luni, și apoi din nou la vârsta de șase și 11 ani. Tusea convulsivă se transmite prin infecția cu picături, fiind cauzată de bacterii care pot fi tratate eficient cu antibiotice. La adulți și printre persoanele vaccinate, boala este de obicei ușoară .

Posibila legătură cu pandemia de COVID-19

Potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), epidemiile de tuse convulsivă pot apărea chiar și cu o acoperire mare de vaccinare, la fiecare câțiva ani. Restricțiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19 au limitat răspândirea bacteriei Bordetella pertussis, dar anul trecut infecția a recăpătat forță, înregistrându-se 25.000 de cazuri. Anul acesta, numărul cazurilor a crescut la 32.000 în perioada ianuarie-martie. În 2019, s-a înregistrat un record de 34.468 de cazuri, iar în 2016, au fost raportate 41.026 de cazuri .

Cauzele creșterii numărului de cazuri

Imunologii consideră că intensificarea bolii la câțiva ani poate fi atribuită faptului că programele de vaccinare din alte țări europene nu au fost la fel de riguroase ca în Ungaria. Sándor Tóth a explicat pentru Index că, în timp ce în Ungaria vaccinarea împotriva tusei convulsive a fost introdusă în 1954, în fostele teritorii iugoslave, precum Serbia, Croația și Slovenia, copiii nu au fost imunizați împotriva pertussis. În prezent, rata de imunizare împotriva tusei convulsive în aceste țări este de doar 85%, în timp ce o rată de vaccinare de cel puțin 95% ar putea preveni infecția în masă .

Epidemia de tuse convulsivă din Ungaria este un motiv de îngrijorare majoră, în special pentru părinții de nou-născuți. Creșterea numărului de cazuri subliniază importanța vaccinării și a măsurilor de prevenire a răspândirii bolii. Autoritățile sanitare continuă să monitorizeze situația și să ofere recomandări pentru protejarea celor mai vulnerabili membri ai societății. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a tusei convulsive și a complicațiilor grave pe care aceasta le poate cauza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.