Problema drogurilor în România s-a agravat semnificativ în ultimii ani. Cu toate acestea, chiar dacă drogurile invadează țara, nu există nicio clinică de stat dedicată tratării dependenței, deși trei astfel de instituții au fost construite. Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și Ministerul Justiției par să fie hotărâți să contracareze această amenințare, dar un raport recent al Curții de Conturi dezvăluie că statul însuși împiedică eforturile de combatere a drogurilor. Fostul șef al Serviciului Antidrog din București subliniază lipsa de conștientizare a decidenților politici privind seriozitatea problemei. Din cei 50.000 de polițiști din țară, doar 300 se ocupă de problema drogurilor.
Într-o ședință recentă a CSAT, România a recunoscut oficial că problema drogurilor constituie o amenințare la adresa securității naționale, având implicații grave asupra sănătății și ordinei publice. Conectarea țării la rețele internaționale de trafic de droguri agravează problema. Curtea de Conturi, într-un audit detaliat, a relevat că Agenția Națională Antidrog și Ministerul Afacerilor Interne trebuie să restructureze sistemul de asistență pentru consumatorii de droguri.
În ciuda investițiilor făcute pentru crearea a trei comunități terapeutice, acestea nu au devenit operaționale. Clinicile private, pe de altă parte, oferă programe de recuperare, dar la costuri semnificative, însemnând că tratamentul nu este accesibil tuturor. În București, doar două spitale sunt specializate în intervenții de urgență pentru toxicomani, și acestea au înregistrat un număr constant de pacienți externați în ultimii ani.
Cătălin Țone, fostul șef al Serviciului Antidrog, subliniază lipsa de resurse și atenție acordată acestei probleme de către decidenții politici. El propune ca fiecare județ să aibă cel puțin o clinică de tratament, cu un minim de 100 de paturi, pentru a aborda problema dependenței în mod eficient. Țone evidențiază necesitatea unor programe post-cura pentru a preveni recăderile.
Capturile masive de droguri și creșterea semnificativă a cazurilor indicate în rapoartele de activitate ale DIICOT și Agenției Naționale Antidrog subliniază creșterea alarmantă a consumului și producției de droguri în țară. Părinții se tem de accesibilitatea drogurilor în școli și licee, și unii chiar iau măsuri drastice, cum ar fi mutarea în străinătate, pentru a proteja copiii lor.
Un sondaj realizat de Avangarde indică o percepție larg răspândită a prezenței drogurilor în școli și licee. Creșterea numărului de dosare penale legate de droguri și dezvăluirile rapoartelor oficiale evidențiază necesitatea unei abordări mai cuprinzătoare și eficiente a acestei probleme. Cu un sistem de sănătate nepregătit și resurse insuficiente, România se confruntă cu o criză care necesită o acțiune imediată și bine coordonată pentru a combate răspândirea drogurilor și pentru a oferi suportul necesar dependenților pentru a se recupera și reintegra în societate.