Dragoș Gărdescu, cunoscut sub numele său de scenă Puya, a abordat tema consumului de droguri în cadrul unei ediții a podcastului “Fain & Simplu” găzduit de Mihai Morar. ”Din distracție, deveneau dependenți. La o săptămână, era sevrajul”, mărturisește artistul.
Puya a avut de suferit din cauza acestei probleme, pierzându-și fratele, Alexandru. El s-a deschis cu privire la realitatea dură a dependenței în cartierul Sălăjan, locul unde a crescut. ”La un moment dat, mă duceam la multe înmormântări. Prieteni, oameni de vârsta mea.”
”În primul rând, i-am văzut p-ăștia cum arătau. Arătau rău de tot și să vezi niște oameni care se degradează atât de mult, într-un timp atât de scurt, și care sunt în stare să facă orice pentru chestia aia…. Trăiesc doar pentru treaba asta. Nu are cum să nu te miște. Fratele meu a murit în Italia. Sunt exemple palpabile. Cred că foarte mulți care sunt curioși de domeniul ăsta nu au văzut cum arată niște oameni. Sunt și droguri asociate cu distracția. (…) Apoi, au apărut legalele și iar au început toate problemele. (…) Alea au fost mai nasoale decât heroina. Știi care era sevrajul de la astea? Era direct sinuciderea. Era o depresie atât de mare, încât aveai cazuri de copii care se aruncau de pe bloc, altul se spânzura în parc, unul își băga foarfeca în gât. Aveau halucinații, vedenii, aproape niște zombie. Toate cazurile astea au fost trecute în acte ca stop cardio-respirator, sinucidere. Iar nu a intrat nimeni pe fir”, a mai spus artistul.
Artistul subliniază gravitatea problemei dependenței de droguri, recunoscând că heroina era drogul cel mai răspândit în perioada sa de creștere. Cu durere și regret, el povestește despre moartea prematură a unor prieteni apropiați și cunoștințe.
„Cel mai răspandit drog era heroina (în cartierul Sălăjan), pentru că devii foarte ușor dependent. Și foarte mulți nu știau ce… Nu văzuseră în viața lor un dependent. Din distracție, deveneau dependenți. La o săptămână, era sevrajul. Te dureau foarte rău oasele, te durea totul. Era tot timpul într-o priză, se duceau să își ia. Chestia asta s-a desfășurat foarte mult timp, până la un moment dat, când cred că, probabil, din cauza unor razii mai mari, au început să ia din dealeri. Oamenii s-au și prins, văzând ce efecte au asupra oamenilor. Atunci toți încercau să scape. (…) Anii ’90, da. Pur și simplu nu știau ce o să-i aștepte după aceea. Cei care se ocupă cu prevenția ar trebui să instruiască oamenii, să știe (…) La un moment dat, mă duceam la multe înmormântări. Prieteni, oameni de vârsta mea. Sincer să fiu, nu îți venea să crezi. Așa s-a întâmplat. Am fost în decurs de câțiva ani la 5-6 înmormântări de oameni de vârsta mea, cu care am copilărit, care erau din cartier. Pur și simplu îți cedează organismul”, a povestit Puya la podcastul lui Mihai Morar.
Pe lângă experiența personală traumatizantă, Puya evidențiază și pericolul drogurilor legale. Efectele lor devastatoare au adus suferință și moarte în rândul tinerilor, iar artistul militează pentru o mai mare conștientizare publică și educare în acest domeniu.