În mediul online, în special a urmare a apelurilor lansate de către Andrei Caramitru, s-a viralizat provocarea de a trimite contestație la Biroul Electoral Central pentru a bloca candidatura lui Călin Georgescu. Peste 1000 de mesaje au fost trimise către Biroul Electoral Central, dar majoritatea nu îndeplinesc condițiile procedurale și nu vor fi redirecționate către CCR.
De fapt, surse de la BEC precizează pentru stiripesurse.ro că sunt câteva zeci de email-uri primite de la mai mulți cetățeni, majoritatea cu solicitări precum „Nu admiteți candidatura lui Călin Georgescu”. Cum email-urile nu îndeplinesc forma unor contestații (întâmpinări) și sunt oricum formulate prematur și greșit adresate, BEC nici măcar nu le va redirecționa spre CCR.
În schimb, inițiativa lui Andrei Caramitru a dat idei AUR. Peste 300 de email-uri au fost primite de BEC prin care se cere respingerea înregistrării candidaturii lui Nicușor Dan. La fel ca în cazul Călin Georgescu, și aceste solicitări sunt neconforme, greșit adresate și, implicit, lipsite de orice efect juridic.
Andrei Caramitru a făcut un model de contestație
Andrei Caramitru a postat, pe pagina personală de Facebook, un model de contestație a candidaturii lui Călin Georgescu, contestație care ar trebui depusă la Biroul Electoral Central.
”Hai să îl blocăm pe CG la BEC !!!! Sesizăm toți masiv !!!
V-am spus ca ne organizăm – am făcut mulți apel – și niște avocați de top voluntari au ajutat. Deci – dacă vreți să sesizați bec – puteți lua draftul de mai jos, copiați și completați. Și trimiteți pe mail, la [email protected]
Cred ca mai multă lume cunoscută va distribui textul pentru ca deh – dacă cegistii sunt organizați – ce cred ca noi nu suntem ????
E simplu va ia câteva minute. Hai să fim mii si mii. Suntem mai mulți decât ei. Trimiteți mail-ul !!!! . Avem 24 de ore.
Și dați share ! “masiv” . E al naibii de important !!!
———————
Către
Biroul Electoral Central
Subsemnatul ________________, domiciliat în ________________, posesor al C.I. seria ____, nr. ____, CNP ________________, în calitate de alegător al comunei/orasului ________________, în temeiul dispozițiilor art. 29 din Legea nr. 370/2004,
formulez prezenta SESIZARE
Împotriva înregistrării candidaturii domnului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din data de 04.05.2025, invocând lipsa condițiilor de fond și incompatibilitatea acestuia, conform prevederilor legale în vigoare.
1.1. Astfel, în conformitate cu art. 27 din Legea nr. 370/2004, lista susținătorilor trebuie să îndeplinească anumite condiții și reprezintă un act public. În lista candidaturii domnului Călin Georgescu sunt semnături executate de persoane diferite, pentru candidați diferiți (semnatari de profesie), care conțin elemente de similaritate evidentă, iar unele dintre acestea sunt fotocopii. Totodată, în cuprinsul listelor de semnături se pot constata, la o examinare amănunțită, lipsuri evidente fapt ce trebuie să conducă la eliminarea acestora, și ca efect, la respingerea înregistrării candidaturii.
1.2. De asemenea, conform art. 1 alin. 3, art. 2, art. 20, art. 21, art. 92, art. 148 și art. 149 din Constituția României, România este un stat de drept democratic și unitar, care face parte din U.E și NATO și care are garantate valorile supreme și drepturile fundamentale ale poporului român. Președintele României este garantul independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării, el încheie tratate internaționale în numele României, este comandantul forțelor armate și președintele C.S.A.T.
Din cuprinsul acestor articole, dar și din considerentele Hotărârii Curții Constituționale a României nr. 2/05.10.2022, se pot constata condițiile suplimentare pe care persoanele care doresc să candideze la alegerile pentru Președintele României trebuie să le îndeplinească și de care Biroul Electoral Central trebuie să țină cont la momentul la care dispune în legătură cu înregistrarea candidaturii: ,, Orice candidat care aspiră să devină Președinte al României are obligația de a promova integritatea sistemului democratic și a instituțiilor fundamentale, de a respecta caracterul democratic al statului și valorile și principiile pe care acesta se întemeiază. A contrario, lipsa atașamentului la valorile constituționale constituie un comportament care, în sine, este contrar Constituției și care este sancționat, în cazul partidelor politice, prin declararea acestora ca fiind neconstituționale de către Curtea Constituțională, iar, în cazul persoanelor care candidează la cele mai importante demnități din stat, prin lipsa acestora de eligibilitate în cadrul alegerilor, fără ca vreuna dintre aceste „sancțiuni” să poată fi considerată o vătămare a drepturilor lor constituționale,,.
2. Potrivit datelor obținute din surse deschise, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în data de 26.02.2025, punerea în mișcare a acțiunii penale față de Călin Georgescu sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
– instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, prev. de art.47 C.p rap. la art.32 C.p. rap. la art.397 alin.2 C.p.
– comunicarea de informații false, prev. de art.404 C.p.
– fals în declarații în formă continuată, prev. de art.326 alin. 1 C.p. cu aplic. art.35 alin.1 C.p. (privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere)
– iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prev. de art. 3 alin.1 din O.U.G. 31/2002
– promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5 din O.U.G. 31/2002
– iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii, prev. de art. 6 alin.1 din Legea 157/2018.
Aceste aspecte reflectă în mod clar incompatibilitatea candidatului cu valorile fundamentale protejate de Constituția României și contravin principiilor democratice, statului de drept și ordinii constituționale. De asemenea, existența unor acuzații de o asemenea gravitate, inclusiv fapte care pun în pericol securitatea națională și valorile statului român, creează premisele unui conflict major între interesele României și posibila exercitare a funcției prezidențiale de către domnul Călin Georgescu.
3. Declarații și atitudini publice incompatibile cu funcția prezidențială – Calin Georgescu a făcut in mod repetat afirmații publice neconforme cu valorile statului de drept, principiile democratice, ordinea constituționala, obligațiile internaționale asumate de Romania si toate valorile fundamentale care definesc un stat modern si european, promovând in mod constant o retorica de inspirație legionara, cu tenta rasista, xenofoba si antisemita, ceea ce ridica serioase semne de întrebare cu privire la compatibilitatea sa cu funcția de Președinte al României.
3.1. Apologia unor personaje și ideologii extremiste
• Călin Georgescu, despre Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu: „Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane. Față de martiri nu pot să am păreri.”
• „E nevoie de schimbarea totală a sistemului.”
• Mișcarea Legionară a fost cea mai puternică esență si expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român. A fost unică.
•Corneliu Zelea Codreanu a fost un geniu. Mișcarea Legionară a fost unică pe planeta Pământ pentru ca ea a adus conștiinta la nivel de suveranitate națională, conștiința individuală.
• Despre asasinarea lui Nicolae Iorga la ordinul legionarilor: „Istoria este mistificată.”
• Călin Georgescu a copiat un discurs al mareșalului Ion Antonescu, pe care l-a rostit la un protest organizat în pandemie, în data de 2.10.2021.
3.2. Declarații cu caracter rasist și xenofob
• În cadrul unui interviu din 2023, cu avocatul conspiraționist Reiner Fuellmich, Călin Georgescu a folosit mai mulți termeni rasiști pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), etiopianul Tedros Ghebreyesus, conform Mindcraft Stories: L-a numit „cioară de casă”; L-a numit „sclav” și „cioară de câmp”; Acești termeni erau folosiți pentru a denumi sclavii din perioada colonialistă americană, dinaintea Războiului Civil.
3.3. Atacuri la adresa instituțiilor internaționale și a parteneriatelor României
• Călin Georgescu, despre Forumul Economic de la Davos: „Forumul Economic de la Davos nu este decât o bandă de psihopați.”
• „Sistemul tehno-globalist (…) ne-a ascuns adevărul global, ne-a furat libertatea (…), ne-a făcut să pierdem suveranitatea.”
• Călin Georgescu, despre NATO: „NATO nu reprezintă nimic, este doar o asociație de bloc care mai speră să mai aibă influență.”
• Călin Georgescu, despre Curtea Constituțională a României (CCR): „Decizia Curții Constituționale reprezintă mai mult decât o controversă juridică. Este practic o lovitură de stat oficializată. Democrația noastră este atacată.”
• Călin Georgescu, despre conflictul Rusia-Ucraina și NATO: „Venirea Rusiei în acest conflict este datorată lătratului NATO la porțile Rusiei.”„Controlul vieții noastre este dorit de acești indivizi (…) vor fi încercări și vor fi presiuni foarte mari (…) depinde de conducătorii pe care fiecare țară îi are, de a fi patrioți pentru a-și proteja neamul.”
• „ONU a avut un singur scop, pacea (…) nu am văzut implicarea ONU, astăzi, în ceea ce avem lângă noi.”
3.4. Declarații conspiraționiste în cadrul interviurilor internaționale
• În cadrul unui interviu la postul de televiziune NEWSMAX / SUA (realizat de Rob Finnerty), Călin Georgescu a afirmat: „Există o implicare foarte clară, în special din partea UE, care este foarte interesată să promoveze războiul, inclusiv NATO, care, de fapt, caută să schimbe poziția sa din organizație defensivă în organizație ofensivă.”„Am spus foarte clar că poziția mea pentru țară este să opresc războiul și să avem pace. Cuvântul ‘pace’ i-a înnebunit și sunt disperați să aibă război.” „Prin hotărârea de anulare a alegerilor, magistrații CCR au omorât democrația și Constituția.”
3.5. Atacuri la adresa statului român și instituțiilor sale
• Călin Georgescu, despre statul român: „Problemele de sănătate, problemele sociale vin dintr-un sistem economic care este falimentar.”„Statul este unul parazitar, el nu mai ajută la construcția unei societăți demne.”„Statul nu este responsabil pentru viața cetățenilor, din contră, statul este un stat mafiot, care este sprijinit prin taxe și impozite și prin biruri impuse poporului.”„Statul este de fapt un lacheu în fața puterilor străine care îi dictează ce să facă, exact ce se întâmplă astăzi, cum s-a votat în Parlament sprijinirea reconstrucției Ucrainei.”
• Călin Georgescu, despre clasa politică: „Clasa politică este ineficientă, nu numai în România, ci oriunde în lume.” „Clasa politică nu mai are ce să caute, pentru că transformă legătura omului exact pe acest sistem, împotriva sufletului uman.” „Noi am fi foarte liniștiți fără clasa politică.” „Cei care sunt instruiți și sunt în conducerea țării nu sunt decât slugile de serviciu ale celor care doresc această țară și resursele ei pe gratis.”
3.6. Atacuri la adresa NATO și Summitului NATO de la Washington (iulie 2024)
• Călin Georgescu, despre NATO: „NATO nu va interveni dacă Rusia atacă o țară membră NATO.”„NATO nu reprezintă nimic, e doar o asociație de bloc care mai speră să aibă influență.”
• Călin Georgescu, despre Summitul NATO de la Washington (iulie 2024):„Acest eveniment nu ne ajută cu nimic, nu ne va influența cu nimic.” „Acest club, această asociație de scară de bloc, o asociație de indivizi care sunt rupți de realitate, (…) o adunătură de măscărici.”
3.7. Declarații privind modificarea granițelor și încălcarea suveranității Ucrainei
• Domnul Călin Georgescu a afirmat public că granițele se schimbă și că este 100% sigur că România va participa la împărțirea Ucrainei, pe care a descris-o drept „un stat inventat”.
• Această declarație este o încălcare gravă a principiilor de drept internațional, punând în pericol relațiile diplomatice ale României și respectarea tratatelor internaționale.
• Astfel de poziționare contravine principiilor de respectare a suveranității și integrității teritoriale ale statelor, la care România este parte prin diverse angajamente internaționale.
3.8. Poziționarea României de partea Rusiei în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei
• Călin Georgescu a făcut declarații publice care sugerează susținerea poziției ruse în conflictul declanșat de aceasta împotriva Ucrainei.
• Astfel de declarații sunt incompatibile cu poziția oficială a României, care condamnă agresiunea Rusiei și susține independența și integritatea teritorială a Ucrainei.
• Asumarea unei poziții contrare angajamentelor României în cadrul NATO și UE reprezintă o încălcare gravă a principiilor de securitate și apărare națională.
3.9. Încălcarea prevederilor constituționale privind propaganda de război
• Art. 30 alin. (7) din Constituția României prevede clar că este interzisă propaganda pentru război. Declarațiile domnului Călin Georgescu privind susținerea indirectă a agresiunii Rusiei și insinuările privind modificarea granițelor Ucrainei încalcă acest principiu constituțional fundamental.
3.10. Încălcarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina
• Declarațiile sale contravin prevederilor Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, ratificat prin Legea nr. 129/1997 a Parlamentului României.
• Art. 2 din acest Tratat stabilește în mod clar că: „Cele două țări reafirmă că frontiera existentă între ele este inviolabilă și, de aceea, ele se vor abține, acum și în viitor, de la orice atentat împotriva acestei frontiere, precum și de la orice cerere sau acțiune îndreptată spre acapararea și uzurparea unei părți sau a întregului teritoriu al celeilalte părți contractante.” Potrivit art. 11 din Constituția României, acest tratat face parte din dreptul intern al țării noastre, iar încălcarea sa constituie o încălcare a ordinii juridice românești.
4.1. Având în vedere declarațiile și poziționările publice enumerate mai sus, care contravin flagrant principiilor democratice, statului de drept și obligațiilor internaționale asumate de România, se impune respingerea candidaturii domnului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
4.2.Domnul Călin Georgescu a demonstrat un comportament care sfidează normele constituționale și legislația națională, ceea ce îl face incompatibil cu funcția de Președinte al României. Președintele trebuie să fie garantul respectării legilor și să acționeze exclusiv în conformitate cu principiile fundamentale ale statului român.
4.3.Loialitatea față de statul de drept și principiile democratice reprezintă o condiție esențială pentru ocuparea oricărei funcții publice, cu atât mai mult pentru cea de Președinte al României. Prin acțiunile și declarațiile sale, domnul Călin Georgescu a demonstrat o atitudine contrară principiilor democratice, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra capacității sale de a respecta angajamentele constituționale.
4.4.Călin Georgescu a desfășurat acțiuni care au subminat ordinea constituțională, fapt care a condus la punerea sa sub acuzare, confirmată de o instanță independentă. Aceste fapte contravin obligației oricărui funcționar public de a respecta și apăra ordinea constituțională.
4.5.Prin poziționările și declarațiile sale publice, Călin Georgescu a încercat să discrediteze instituțiile fundamentale ale statului, afectând încrederea în autoritățile legitime. Astfel de acțiuni pun în pericol stabilitatea instituțională și ordinea de drept, contravenind valorilor pe care trebuie să le apere orice candidat la funcția prezidențială.
4.6.Există suspiciuni rezonabile privind lipsa de transparență în ceea ce privește sursele de finanțare ale activității sale politice. Normele privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale impun criterii stricte de transparență și legalitate, pe care candidatul nu le-a respectat.
4.7.Au fost identificate în cadrul dosarelor de urmărire penală care îl vizează, conexiuni între domnul Călin Georgescu și grupuri infracționale, precum și legături cu entități aliniate intereselor Federației Ruse, ceea ce ridică probleme grave de legalitate și integritate. Astfel de interese/ conexiuni și influențe afectează credibilitatea candidatului și ridică întrebări serioase despre compatibilitatea sa cu funcția de Președinte al României, evidențiind riscuri majore pentru securitatea națională și pentru respectarea angajamentelor internaționale ale statului român.
4.8.Există dovezi conform cărora activitatea politică a domnului Călin Georgescu a beneficiat de susținere financiară provenită din surse ilegale. Orice candidat la funcția supremă în stat trebuie să respecte principiile de integritate și transparență, iar implicarea în rețele de finanțare ilegală reprezintă o încălcare gravă a normelor privind finanțarea electorală.
Ținând cont de încălcările grave menționate mai sus, domnul Călin Georgescu nu îndeplinește condițiile de eligibilitate pentru funcția de Președinte al României, iar candidatura sa trebuie respinsă.
Orice persoană care aspiră la cea mai înaltă funcție în stat trebuie să respecte legalitatea, ordinea constituțională, democrația și integritatea morală, aspecte pe care domnul Călin Georgescu le-a încălcat în mod repetat.
De altfel, în decizia nr. 2/2024 Curtea Constituțională a României a arătat că: ,,O limitare a dreptului de a fi ales pentru motivele anterior menționate nu aduce atingere esenței dreptului, urmărește un scop legitim și utilizează mijloace care nu sunt disproporționate. Drepturile garantate de art.3 din Protocolul nr.1 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale nu sunt absolute, iar statele dispun de o marjă largă de apreciere în această materie, putând exista limitări implicite, concept ce are o importanță majoră pentru a stabili relevanța scopurilor urmărite de restricții asupra drepturilor garantate de această dispoziție. Or, având în vedere că art.3 din Protocolul nr.1 la Convenție nu conține o listă precisă de „scopuri legitime” pentru a căror realizare poate fi limitat exercițiul dreptului pe care îl garantează, statele sunt libere să se bazeze pe un scop care nu este inclus în acea listă pentru a justifica o restricție, cu condiția ca acest scop să fie 4 compatibil cu principiul statului de drept și cu obiectivele generale ale Convenției. În sensul celor menționate sunt invocate Hotărârile din 8 noiembrie 2016, 22 decembrie 2020 și 6 aprilie 2020, pronunțate în cauzele Yabloko Russian United Democratic Party și alții împotriva Rusiei, paragraful 68, Selahattin Demirtaș împotriva Turciei, paragraful 387, și Labita împotriva Italiei, paragraful 42. 17.
Având în vedere cele expuse, se apreciază că Biroul Electoral Central trebuie să emită o decizie de respingere a înregistrării candidaturii domnului Călin Georgescu.
Integritatea și respectarea ordinii constituționale sunt condiții esențiale pentru ocuparea funcției de Președinte al României. Conform principiului legalității și în baza prevederilor în vigoare, Biroul Electoral Central are obligația de a verifica îndeplinirea tuturor criteriilor de eligibilitate și de a lua o decizie corespunzătoare.”, arată Andrei Caramitru.