Acasă Actualitate Lupta împotriva deșeurilor camuflate – O perspectivă din interior

Lupta împotriva deșeurilor camuflate – O perspectivă din interior

0

Descoperirea deșeurilor la frontiere

Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, a dezvăluit într-o discuție la Radio România Actualități (RRA) modul în care deșeurile sunt disimulate la frontierele României pentru a intra în țară, mulți fiind prezentate sub pretextul bunurilor second hand.

O luptă cu deșeurile  

În intervenția sa la emisiunea “Apel matinal”, Andrei Corlan a subliniat eforturile constante ale comisarilor Gărzii Naționale de Mediu în blocarea tentativelor de a introduce deșeuri în România. Anul trecut, peste 500 de transporturi, totalizând 11.000 de tone de deșeuri, au fost oprite în acest mod.

Instrumente digitale pentru o monitorizare eficientă

Prin implementarea aplicațiilor ROAFM, garda a crescut semnificativ numărul de verificări, ajungând de la 3.000 la 22.000 de activități de inspecție și control pe an. Aceste eforturi vizează creșterea transparenței și a eficienței în depistarea deșeurilor camuflate la granițele țării.

Deșeuri disimulate sub haina “bunurilor second hand”

Într-un comentariu explicit, Andrei Corlan a evidențiat faptul că multe deșeuri sunt prezentate ca bunuri second hand, în realitate fiind simple deșeuri mascate, precum textile, echipamente electrice sau mașini second hand care sunt de fapt destinate doar dezmembrării în România.

Mascarea deșeurilor – O practică îngrijorătoare 

O nouă problemă întâlnită este mascarea deșeurilor de la stațiile de epurare, care sunt amestecate cu găinaț și introduse în țară drept fertilizatori. S-au înregistrat cazuri în care mii de tone de astfel de “fertilizatori” au fost oprite, arătând necesitatea unor măsuri urgente.

Apel la modificarea legislației

Andrei Corlan a subliniat necesitatea unei revizuiri legislative, cu accent pe definirea clară a bunurilor folosite și a produselor neconforme, astfel încât să fie mai ușor de identificat și controlat fluxul de deșeuri și produse neconforme.

Prețurile mici la depozitare, mare provocare pentru mediu 

Comparând cu restul UE, Andrei Corlan a evidențiat prețurile scăzute la depozitarea deșeurilor în România, ceea ce poate fi un factor de atracție pentru cei care încearcă să scape de deșeuri ilegal.

Acțiuni concrete pe teren  

În paralel cu discuțiile legislative, acțiunile concrete pe teren sunt esențiale. Recent, polițiștii de frontieră au oprit zeci de tone de deșeuri la Nădlac II, subliniind eforturile întreprinse pentru a stopa intrarea ilegală a deșeurilor în țară.

Este evident că problema deșeurilor camuflate este una serioasă și necesită un efort continuu atât la nivel legislativ, cât și operațional. Doar printr-o colaborare eficientă între autorități și societatea civilă, împreună cu o legislație adecvată și aplicată riguros, putem spera să combatem această amenințare la adresa mediului și să protejăm sănătatea publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.