Într-o perioadă în care integritatea și transparența funcționarilor publici sunt puse la îndoială, Adrian Câciu, Ministrul Fondurilor Europene, iese în scenă drept un luptător împotriva corupției și abuzurilor. Dezgustat de ceea ce a descoperit în urma articolelor de presă, Câciu a decis să acționeze ferm, fără menajamente.
Într-o declarație recentă pe Facebook, Ministrul a vorbit despre demiterea lui Bogdan Dragoș Marinescu, consilier superior la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Marinescu, în ciuda apelurilor Guvernului pentru reducerea corupției, a utilizat poziția sa privilegiată pentru a se bucura de contracte de consultanță generoase, aducând astfel o notă de disonanță în cadrul instituției. Contractele, în valoare de 2.4 milioane de lei, au fost obținute într-o singură zi, fapt ce scoate la iveală o trăsătură de caracter întunecată.
Câciu a exprimat deschis indignarea față de această situație, care, în opinia sa, subminează grav etica profesională și imaginea MIPE. Acesta a condamnat utilizarea necorespunzătoare a legislației permisive de către funcționari, care, în loc să-și îndeplinească responsabilitățile publice, se orientează către avantajele personale.
Faptele lui Marinescu, conform spuselor Ministrului, pătează imaginea celor ce muncesc din greu și cu integritate în MIPE, instituție ce a arătat rezultate remarcabile în materie de absorbție a fondurilor europene și contribuie la finanțarea dezvoltării economice a României.
Având în vedere aceste incidente, Adrian Câciu a anunțat că va propune Guvernului o ordonanță pentru a clarifica și a întări restricțiile și constrângerile ce trebuie respectate de funcționarii ce lucrează cu fonduri europene și guvernamentale. În special, va fi pus accentul pe restricția de a oferi consultanță privată în acest domeniu.
Apreciind suportul primit din partea reprezentanților mass-media și a cetățenilor care sesizează astfel de anomalii, Câciu se arată hotărât să acționeze cu promptitudine în vederea remedierii situației. Menționează că nu va ezita să inițieze măsuri imediate și să modifice legislația în cazul în care etica și moralitatea nu mai sunt respectate ca principii profesionale de către funcționari.
În încheiere, declarația lui Adrian Câciu se constituie într-un apel puternic pentru integritate, transparență și responsabilitate, valori esențiale în serviciul public. Acest episod scoate în lumină importanța unui comportament etic neabătut în cadrul instituțiilor guvernamentale, într-o perioadă în care societatea românească își dorește mai mult ca oricând să vadă un exemplu de corectitudine și de profesionalism din partea funcționarilor săi.
Se pare că Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a hotărât să taie în carne vie și să pună capăt schemelor și abuzurilor care au loc în umbră. Aparent pare determinat să aducă un suflu nou în cadrul Ministerului pe care îl conduce, asigurându-se că integritatea și eficiența vor guverna de acum încolo acțiunile și deciziile luate.