Acasă Actualitate Expert în jocurile de noroc critică noua legislație – „Nu rezolvă problema...

Expert în jocurile de noroc critică noua legislație – „Nu rezolvă problema dependenței”

0

Introducere la noua legislație

Recent, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege ce interzice amplasarea aparatelor de tip păcănele în orașele cu populație sub 15.000 de locuitori. Această măsură vine ca o încercare de a limita accesul la jocurile de noroc, considerate o problemă socială gravă datorită potențialului lor de a genera dependență.

Expertul Sorin Constantinescu dezaprobă măsurile superficiale

Sorin Constantinescu, un nume respectat în domeniul jocurilor de noroc, a exprimat neîncrederea în eficacitatea acestei legi în cadrul unei emisiuni la Radio România Actualități. Conform expertului, restricția adusă de noua lege nu face decât să mute problema din spațiul fizic în cel virtual: “Orice copil de 10 ani are un telefon mobil,” a spus Constantinescu, subliniind cât de accesibile sunt jocurile de noroc online, inclusiv pe site-uri nelicențiate.

Problema jocurilor nelicențiate persistă

Constantinescu a evidențiat că, deși păcănelele au fost interzise în localitățile mici, alte forme de jocuri de noroc, precum pariurile și loteriile, rămân disponibile. Astfel, legea nu doar că este ineficientă, dar pare să ignore o parte semnificativă a problemei: jocurile de noroc nelicențiate, practicate adesea în condiții necontrolate, cum ar fi barurile sau separeurile obscure.

Critici la adresa legii și propuneri de îmbunătățire

Expertul susține că o abordare mult mai eficientă ar fi fost interzicerea tuturor tipurilor de jocuri de noroc în aceste localități, nu doar a păcănelelor. “Ei s-au lăudat că o să distrugă jocurile de noroc, nu neapărat păcănele și nu le-au distrus,” a comentat el, adăugând că legiuitorii par să fi avut motive mai mult electorale, decât de sănătate publică.

Taxarea și prevenirea dependenței – Eforturi insuficiente

De asemenea, în ciuda colectării a aproximativ 8 milioane de euro din taxele impuse operatorilor de jocuri de noroc pentru prevenirea dependenței, fondurile nu au fost folosite pentru campanii de conștientizare. Noua lege prevede și noi taxe, care ar putea aduce până la 60 de milioane de euro anual pentru aceste campanii, însă rămâne de văzut dacă aceste sume vor fi gestionate eficient.

Reclamele agresive și impactul lor

În România, numărul de aparate de jocuri de noroc raportat la numărul de locuitori este printre cele mai mari din Europa, ocupând locul opt. Reclamele pentru acestea sunt deosebit de agresive comparativ cu alte țări, cum ar fi Germania sau Olanda, unde publicitatea este mai moderată și mai puțin încurajatoare la joc.

Noua lege promulgată de președintele Iohannis stârnește reacții mixte, cu critici puternice venind din partea experților în jocurile de noroc. Sorin Constantinescu subliniază că, deși eliminarea păcănelelor din localitățile mici poate părea un pas înainte, aceasta nu adresează problema de bază – accesul facil la jocurile de noroc online și la cele nelicențiate. În plus, legea ignoră alte forme de jocuri care continuă să fie disponibile și să contribuie la fenomenul dependenței.

În absența unor măsuri comprehensive, care să includă și un control riguros al jocurilor de noroc online și o utilizare eficientă a fondurilor pentru prevenirea dependenței, este puțin probabil ca problema jocurilor de noroc și a impactului lor negativ asupra societății să fie rezolvată în viitorul apropiat. Se impune o revizuire serioasă a legislației și o abordare mult mai strategică pentru combaterea acestei probleme persistente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.