Acasă Actualitate DNA a descins la ITM Sibiu – Corupție la nivel înalt

DNA a descins la ITM Sibiu – Corupție la nivel înalt

0

Într-o mișcare ce a zguduit lumea instituțiilor publice din Sibiu, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a intervenit vineri pentru a demasca o rețea de corupție bine ascunsă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu. Inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu, Lucian Radu, se află în centrul unui scandal de proporții, fiind acuzat de multiple infracțiuni de corupție și abuz în serviciu. Anchetatorii au dezvăluit că Radu ar fi folosit poziția sa pentru a avertiza firmele despre controalele iminente, ajutându-le astfel să evite sancțiunile legale.

Radu Lucian – Suspiciuni de folosire abuzivă a informațiilor confidențiale

Conform comunicatului emis de DNA, Lucian Radu este cercetat pentru săvârșirea a șapte infracțiuni, dintre care două în formă continuată, printre care se numără utilizarea ilegală a informațiilor confidențiale și trafic de influență. Procurorii au stabilit că, în perioada aprilie-iulie 2024, inspectorul șef adjunct ar fi dezvăluit informații sensibile unor directori de firme și șefi de instituții publice din județul Sibiu. Scopul său ar fi fost acela de a preveni aplicarea sancțiunilor contravenționale și de a influența deciziile acestora în favoarea sa.

Implicarea familiei în activitățile ilegale

Investigația a scos la lumină faptul că, în unele cazuri, Radu a folosit-o pe soția sa pentru a transmite informațiile confidențiale către firmele vizate. Soția sa, care administrează o firmă ce oferă servicii de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), ar fi fost un canal important de comunicare cu aceste firme. Prin intermediul ei, inspectorul șef adjunct reușea nu doar să ajute firmele să evite sancțiunile, dar și să consolideze relațiile comerciale dintre firma soției și acele societăți.

Intervenții directe în favoarea firmelor vizate

Cazurile documentate de DNA sunt de o gravitate excepțională. Unul dintre exemplele prezentate de anchetatori se referă la un incident din 9 mai 2024, când Radu a intervenit direct într-un control ITM efectuat la un service auto. În loc ca firma să fie sancționată cu amenda de 40.000 de lei pe care o merita conform legii, aceasta a primit o amendă redusă la jumătate, grație intervenției inspectorului șef adjunct. Acest tip de intervenție nu doar că a încălcat legea, dar a subminat grav autoritatea ITM Sibiu.

Abuzul de putere pentru a proteja contractele personale

Lucian Radu nu s-a limitat doar la prevenirea aplicării sancțiunilor contravenționale. Anchetatorii au descoperit că, pe 5 iunie 2024, Radu ar fi exercitat presiuni asupra unui alt inspector din cadrul ITM Sibiu, cerându-i să întrerupă un control la o firmă cu care soția sa avea un contract de prestări servicii. Prin această acțiune, el a încercat să protejeze interesele comerciale ale firmei administrate de soția sa, evitând astfel periclitarea contractului încheiat între cele două părți.

Măsurile impuse de DNA

Pentru a preveni alte eventuale acte de corupție, procurorii DNA au impus măsura controlului judiciar în cazul lui Lucian Radu. În perioada următoare, acesta trebuie să respecte o serie de obligații stricte: nu are voie să părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor, nu poate comunica cu persoanele implicate în anchetă și, cel mai important, i s-a interzis exercitarea funcției de inspector șef adjunct al ITM Sibiu. Aceste măsuri sunt menite să asigure integritatea anchetei și să împiedice eventuale încercări de a influența martorii sau probele.

Implicațiile cazului pentru ITM Sibiu

Cazul lui Lucian Radu aruncă o umbră de îndoială asupra întregului Inspectorat Teritorial de Muncă Sibiu. Instituția, care are rolul de a veghea la respectarea legilor muncii și de a proteja drepturile angajaților, se confruntă acum cu o criză de credibilitate. Dezvăluirile legate de corupția din interiorul ITM Sibiu sunt de natură să submineze încrederea publicului în această instituție și să ridice semne de întrebare asupra modului în care au fost gestionate controalele anterioare.

Scandalul de corupție din cadrul ITM Sibiu, avându-l în centru pe Lucian Radu, este un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitățile existente în instituțiile publice din România. În timp ce autoritățile continuă investigațiile, rămâne de văzut dacă acest caz va determina schimbări semnificative în modul de funcționare al ITM și dacă vor fi luate măsuri pentru a preveni astfel de situații în viitor. Ancheta în desfășurare este esențială nu doar pentru a face dreptate, ci și pentru a restabili încrederea în instituțiile care ar trebui să fie garantul respectării legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.