Călătorii care sosesc în România din SUA și Canada s-au confruntat cu o surpriză neplăcută atunci când și-au dat seama că o parte din bagajele lor nu se află pe banda destinată zborurilor lor.
Acești oameni au urmat procedurile obișnuite în astfel de situații, contactând biroul Lost&Found, apoi aeroportul din Varșovia, unde au avut escală, și chiar reprezentanții aeroporturilor din Chicago și Toronto pentru a cere explicații cu privire la bagajele pierdute. Cu toate acestea, au aflat ulterior, în urma unei anchete personale care a durat luni de zile, că furtul s-a produs în România, chiar sub ochii lor.
Primul caz a avut ca protagonist un român care a revenit în țară din SUA, pe ruta Chicago-Varșovia-București, în data de 29 octombrie 2021. Acesta a avut trei bagaje de cală, dar a găsit doar două dintre ele pe banda destinată cursei sale. Unul dintre bagaje, un troler de culoare argintie, conținea echipament fotografic, haine, pachete de cafea și medicamente, și avea o valoare declarată de 5.000 de dolari americani. Călătorul a contactat inițial aeroportul de escală și apoi pe cei din Chicago, unde a aflat că toate cele trei bagaje ale sale au fost încărcate la timp, inclusiv trolerul care ar fi trebuit să ajungă la Aeroportul Otopeni odată cu el.
În cele din urmă, nemulțumit de situație, acesta s-a adresat polițiștilor de frontieră. Analizând înregistrările camerelor de supraveghere de la banda de bagaje, s-a constatat că un alt călător, care a sosit cu o cursă Ryanair în data de 29 octombrie 2021, a ridicat un bagaj asemănător cu cel al persoanei vătămate și a părăsit aeroportul pur și simplu, ca și cum bagajele i-ar fi aparținut.
Un al doilea caz similar a fost înregistrat în aceeași zi, când o femeie care aterizase la Aeroportul Otopeni cu o cursă din Toronto-Varșovia-București a constatat că o geantă dintre cele de cală lipsea. Cu ajutorul imaginilor de la camerele de supraveghere ale aeroportului, poliția a reușit să identifice persoana care a sustras bagajul.
Tânărul care revenise în țară cu cursa Ryanair a fost identificat și a explicat că în acea perioadă era consumator de heroină, fiind într-o stare de disconfort. El nu a putut oferi o explicație clară pentru furturile din aeroport.
În cele din urmă, poliția a descoperit că cele două camere foto furate au fost vândute unui client din industria cinematografiei pentru suma de 10.500 de lei. În timpul perchezițiilor la domiciliul hoțului, au fost găsite doar cutiile cu medicamente din bagajele furate din aeroport.
Hoțul a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare și la plata sumei de 7.600 de euro în daune către victimele cărora le-a furat bagajele.