Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a clasat dosarul de omor în cazul tânărului Eduard Giosu, care a decedat în urma unei confruntări cu Poliţia. Conform comunicatului oficial, procurorii au hotărât clasarea cauzei pentru omor, purtare abuzivă şi ultraj, aducând în atenţie motivele legale şi circumstanţele incidentului. Decizia a fost luată pe baza concluziilor medico-legale şi a mărturiilor adunate în timpul anchetei.
Clasarea dosarului de omor
După o investigație detaliată, procurorii au dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de omor, concluzionând că fapta nu este prevăzută de legea penală. Medici legişti au stabilit că moartea tânărului a fost violentă, provocată de multiple traumatisme şi influenţa substanţelor psihoactive. Acestea au inclus cocaină, opioide, cannabis, amfetamină şi metamfetamină.
Decizia în cazul de purtare abuzivă
Parchetul a dispus clasarea cauzei şi pentru infracţiunea de purtare abuzivă, argumentând că poliţiştii şi-au îndeplinit o obligaţie legală. Conform anchetatorilor, acţiunile poliţiştilor au fost justificate în contextul intervenţiei necesare pentru a imobiliza o persoană care reprezenta un pericol public. Polițiștii au folosit spray iritant-lacrimogen și bastoane pentru a-l imobiliza pe Eduard Giosu, care se manifesta agresiv și refuza să coopereze.
Ancheta evenimentelor
Ancheta a reconstituit evenimentele din noaptea de 18 septembrie 2023, folosind declaraţiile martorilor, înregistrările video de la camerele de supraveghere și cele purtate de polițiști, precum și înregistrările convorbirilor cu Serviciul 112. Eduard Giosu a fost găsit pe o stradă din sectorul 5 al Capitalei, dezbrăcat şi manifestându-se violent. Poliţiştii au intervenit şi l-au urmărit, fiind nevoiți să utilizeze forţa pentru a-l imobiliza după ce acesta a refuzat să coopereze şi a agresat agenţii.
Analiza medicală și cauza morții
Conform autopsiei, moartea tânărului a fost cauzată de un traumatism cranio-cerebral sever, combinat cu influenţa drogurilor. Leziunile au fost rezultatul multiplelor lovituri suferite de Giosu în timpul confruntării, dar şi a acțiunilor sale haotice înainte şi după sosirea poliţiştilor. Procurorii au stabilit că decesul a fost cauzat în principal de propriile acţiuni ale victimei, care s-a lovit repetat de asfalt şi alte suprafeţe dure.
Clasarea cauzei de ultraj
În privința acuzaţiilor de ultraj împotriva poliţiştilor, acestea au fost clasate datorită decesului făptuitorului. Procurorii au considerat că acţiunile violente ale tânărului asupra poliţiştilor au încetat odată cu decesul acestuia, iar dosarul nu mai poate fi continuat sub acest aspect.
Reacțiile publice și familiile îndoliate
Decesul lui Eduard Giosu a stârnit controverse și reacţii vehemente din partea familiei şi a opiniei publice. Rudele tânărului au acuzat poliţiştii de folosirea excesivă a forţei, susţinând că loviturile aplicate de agenţi au fost fatale. Tatăl lui Eduard, Ion Giosu, a declarat că rănile suferite de fiul său au fost cauzate de poliţişti, nu de căderile repetate, acuzându-i pe aceștia că i-au „crăpat ţeasta”.
Poliția și justificarea intervenției
Procurorii au subliniat că acțiunile polițiștilor au fost justificate, având în vedere comportamentul periculos al tânărului. Polițiștii au acționat în conformitate cu legea, încercând să imobilizeze și să legitimeze o persoană aflată sub influența drogurilor și care reprezenta un pericol pentru sine și pentru alții. Intervenţia poliţiei a fost considerată necesară şi proporţională în contextul dat.
Ancheta a concluzionat că moartea lui Eduard Giosu a fost rezultatul unei combinaţii de factori, inclusiv influenţa drogurilor şi acţiunile violente proprii. De asemenea, leziunile provocate de poliţişti nu au avut legătură directă cu decesul, fiind parte a procedurii legale de imobilizare. Clasarea dosarului marchează încheierea unei anchete complexe, dar lasă deschisă dezbaterea publică privind utilizarea forţei de către poliţie şi drepturile persoanelor aflate sub influenţa substanţelor psihoactive.