Acasă Politică ȘOC în Parlament! Magistrații vor plăti mai mult! Află cum le vor...

ȘOC în Parlament! Magistrații vor plăti mai mult! Află cum le vor fi afectate pensiile!

0

Într-o mișcare surprinzătoare, Senatul României a dat undă verde unui proiect de lege controversat care vizează pensiile magistraților. Această decizie vine în urma unei lungi dezbateri și a unui vot tensionat, care a avut loc miercuri, 11 octombrie 2023.

Conform noilor reglementări, pensiile judecătorilor și procurorilor vor fi afectate de o taxare suplimentară, cu două niveluri diferite de impozitare: unul de 15% și unul de 20%. Aceste procente vor fi aplicate în funcție de suma necontributivă din pensia de serviciu. Mai exact, baza de calcul pentru această impozitare va fi determinată de veniturile din ultimii patru ani.

Această decizie vine în contextul în care Parlamentul României a încercat să alinieze proiectul de lege la decizia Curții Constituționale din 2 august 2023. Decizia CCR a declarat proiectul inițial ca fiind neconstituțional, ceea ce a necesitat revizuirea și adaptarea acestuia.

Rezultatul votului din Senat a fost clar, cu 89 de voturi “pentru”, 18 “împotrivă”, o abținere și un senator care a ales să nu participe la vot.

În plus față de impozitarea suplimentară, noul proiect de lege, îmbunătățit cu amendamentele propuse de Guvern, aduce și alte modificări semnificative:

  • S-a revizuit formula de calcul al pensiilor, astfel încât acestea să fie stabilite în funcție de media indemnizațiilor și sporurilor din ultimele 48 de luni (patru ani) de activitate.
  • A fost introdusă o nouă eșalonare a perioadei de maxim cinci ani în alte profesii juridice, care va fi luată în calcul pentru vechimea de 25 de ani necesară pensionării judecătorilor și procurorilor. Această vechime de cinci ani va fi aplicată în perioada 2024-2031, urmând să scadă gradual până în 2061, când doar vechimea de 25 de ani în magistratură va fi luată în considerare.
  • Au fost stabilite două noi impozite, de 15% și 20%, care se vor aplica în funcție de suma necontributivă din pensia de serviciu.

Toate privirile sunt acum îndreptate către Camera Deputaților, care va avea cuvântul final în această chestiune. Dacă proiectul de lege va fi aprobat și aici, urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Totuși, există posibilitatea ca acesta să fie contestat din nou la Curtea Constituțională.

Vom fi atenți la evoluțiile situației și vă vom ține la curent cu forma finală a proiectului de lege privind pensiile de serviciu, așa cum a fost adoptată de Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.