Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, recunoaște că veto-ul Austriei nu vizează direct România și Bulgaria. El afirmă că Austria întâmpină o problemă generală în ceea ce privește Spațiul Schengen, iar blocarea aderării României și Bulgariei reprezintă doar o modalitate de a atrage atenția asupra problemelor de fond ale acestui spațiu.
În timpul unei discuții cu omologul său bulgar, Maria Gabriel, aflată în vizită la Viena, Schallenberg a subliniat că Austria se confruntă în mod sistematic cu cel mai mare număr de cereri de azil din întreaga Uniune Europeană. Veto-ul este orientat spre necesitatea reducerii migrației ilegale și intensificarea protejării frontierelor exterioare ale Uniunii Europene.
Relațiile diplomatice între Viena și Sofia au devenit mai tensionate în legătură cu veto-ul Austriei privind aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen. Schallenberg insistă că blocada nu este îndreptată împotriva acestor țări, ci reprezintă o încercare de a aborda o problemă fundamentală a Spațiului Schengen.
Cu toate acestea, Maria Gabriel rămâne optimistă și asigură că odată ce Bulgaria va deveni parte a Spațiului Schengen, va gestiona mai eficient frontierele. Ea promite sprijinul Sofiei în gestionarea noilor provocări în zona fără controale la frontiere.