Înainte de a-și începe noul mandat de șef al NATO, Mark Rutte parcurge deja câteva CV-uri ale celor care doresc să fie mâna sa dreaptă. Actualul adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această funcție din 2019, este așteptat să se retragă pentru a candida la alegerile prezidențiale din România din noiembrie, au declarat oficiali NATO pentru Politico.
Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a declarat că există un consens general în rândul aliaților că un est-european ar trebui să fie numit ca adjunct al lui Rutte. Diplomatului, ca și altor diplomați NATO citați în acest articol, i s-a acordat anonimatul pentru a împărtăși informațiile din interior.
Discuțiile de la sediul NATO se axează pe două foste ofițere din Macedonia de Nord și Bulgaria, două țări balcanice care au fost subsumate controlului sovietic până la sfârșitul Războiului Rece.
„Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru POLITICO.
Rutte va prelua conducerea NATO la 2 octombrie, într-un moment în care alianța militară își propune o misiune urgentă de consolidare a flancului estic pentru a preîntâmpina orice potențială agresiune rusă. Germania, de exemplu, estimează că Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace țările NATO peste cinci până la opt ani, dacă va alege să facă acest lucru.
Aceasta face ca o cunoaștere aprofundată a ceea ce înseamnă Kremlinul să fie relevantă atunci când vine vorba de alegerea lui Rutte pentru funcția de adjunct. Numele fostului ministru al apărării din Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska, a fost vehiculat frecvent, potrivit unui diplomat NATO și unui înalt oficial NATO.
Dacă va fi aleasă, ea ar fi cel mai înalt oficial NATO din regiunea Balcanilor de Vest din afara Uniunii Europene.
Țara a aderat la NATO în urmă cu patru ani, Šekerinska jucând un rol-cheie în aderarea sa. Pro-occidentală, Šekerinska este în prezent vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni la nivel european.
Într-un interviu acordat după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ea a respins afirmația Moscovei potrivit căreia extinderea NATO spre est ar fi un „plan occidental sinistru”. „Dimpotrivă, primii mari membrii ai NATO nu au avut un apetit deosebit pentru extindere”, a spus ea.
Šekerinska a refuzat să comenteze
Majda Ruge, membru de rang înalt pentru politici la think tank-ul European Council on Foreign Relations, a lăudat-o ca fiind un candidat ideal.
„Pentru următorul (secretar general adjunct – n.red), NATO va avea nevoie de o personalitate de rang înalt care este foarte competentă, are curaj, este inteligentă în ceea ce privește Rusia și înțelege, de asemenea, provocările din Balcanii de Vest. Radmila Šekerinska se încadrează perfect în acest profil”, a declarat Ruge, care este expert în regiunea balcanică.
Un alt pretendent este fostul vicepremier al Bulgariei și fost comisar european Mariya Gabriel, potrivit a doi oficiali care au cunoștință directă de planurile acesteia.
„Există zvonuri în jurul fostului comisar european și viceprim-ministru bulgar Mariya Gabriel”, a declarat Lungescu.
Gabriel nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Politico. Delegațiile Bulgariei și Macedoniei de Nord la NATO nu au comentat candidaturile. NATO a refuzat să comenteze.