România, 17 octombrie 2023 – Ministerul Mediului din România este hotărât să facă o schimbare semnificativă în modul în care țara tratează ambalajele și plasticul. La o conferință de marcă, numită “România Inteligentă,” Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dezvăluit planurile ambițioase de implementare a Sistemului de Garanție Returnare pentru ambalaje (SGR). Cu doar 44 de zile rămase până la lansarea acestui sistem revoluționar, România se pregătește să dea un exemplu în ceea ce privește gestionarea responsabilă a deșeurilor și protejarea mediului.
La conferința organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, Ministrul Mircea Fechet și-a exprimat entuziasmul pentru acest proiect și a subliniat importanța sa. “Practic, până la colectarea primului pet, cel mai probabil, dacă ar fi să ghicesc care ar fi primul ambalaj din cele șapte miliarde pe an pe care încercăm să le colectăm, sper să fie un pet, pentru că plasticul este cea mai nocivă materie atunci când este gestionată necorespunzător.”
Dar SGR nu se limitează doar la pet-uri și alte ambalaje. Acest sistem complex vizează o serie de aspecte cheie, cum ar fi drepturile consumatorilor în procesul de returnare, obligațiile producătorilor și comercianților, rolul vital al reciclatorilor finali și importanța educației în promovarea sustenabilității. Ministrul Fechet a subliniat, de asemenea, impactul pozitiv al SGR asupra mediului și oportunitățile economice și inovatoare pe care le aduce în gestionarea deșeurilor.
Cu un ton încurajator, Ministrul Mediului a afirmat: “Sistemul garanție-returnare înseamnă nu doar un angajament politic extrem de concret, înseamnă nu doar un mediu mai curat pentru cetățenii din România, ci va însemna fără îndoială investiții și aici trebuie să spunem că efortul financiar extraordinar de mare ce a fost deja făcut și ce urmează a fi făcut în continuare este cel al producătorilor și al comercianților și al statului român, bineînțeles în limita a 20% din acțiunile companiei Returo.”
Mai mult decât atât, acest sistem nu este doar o schimbare în modul în care România tratează deșeurile, ci și o oportunitate de dezvoltare economică semnificativă. “Există doar beneficii din acest sistem garanție returnare,” a adăugat Ministrul Fechet, evidențiind importanța creării de locuri de muncă și accesului la tehnologie.
Într-o epocă în care preocupările legate de mediu devin tot mai pressante, România pare să se îndrepte spre un viitor mai verde și mai promițător. Cu Sistemul de Garanție Returnare pentru ambalaje în centrul acestei transformări, cetățenii, producătorii și mediul înconjurător vor beneficia în mod semnificativ. Cu doar câteva săptămâni până la implementare, toată lumea este curioasă să vadă ce schimbări vor aduce aceste inițiative îndrăznețe în viața de zi cu zi și în mediul înconjurător.
În timp ce lupta pentru protejarea mediului înconjurător devine tot mai stringentă, Sistemul de Garanție Returnare pentru ambalaje este, fără îndoială, un pas mare în direcția corectă. Cu un amestec de angajament politic și contribuții din partea industriei, acest sistem aduce un sentiment de speranță și progres în România. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum va schimba acesta țara în bine și să continuăm să promovăm sustenabilitatea pentru generațiile viitoare.