Recursul în cazul Iorgulescu – O rază de speranță în labirintul justiției
Judecătoarea Adriana Ispas de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis în principiu, pe data de 14 martie 2024, recursul în casație declarat de Mario Iorgulescu, într-un caz care a captivat atenția publicului și a presei din România. Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, își continuă lupta în instanță pentru a anula decizia Curții de Apel București (CAB) care l-a condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Lupta împotriva verdictului CAB
Această mișcare judiciară vine după ce atât Tribunalul București (TMB), cât și CAB au respins toate probele aduse în apărarea lui Iorgulescu, inclusiv o expertiză medico-legală esențială pentru stabilirea capacității sale de a răspunde penal. În ciuda acestei respingeri, judecătoarea Ispas a oferit o nouă șansă pentru reevaluarea cazului, marcând un moment crucial în acest lung proces judiciar.
Decizia CAB contestată
Decizia inițială a fost pronunțată de magistrații Adrian Pacurar și Mircea-Catalin Pavel de la CAB pe 18 octombrie 2023. Această condamnare semnificativă a fost primită cu dezaprobare de către Iorgulescu, care a solicitat desființarea acesteia pe baza ignorării probelor în apărarea sa. În special, a fost adus în discuție un punct crucial: o expertiză medico-legală care să determine dacă Iorgulescu poate fi considerat responsabil penal, având în vedere că autoritățile italiene l-au declarat handicapat psihic și i-au instituit un tutore în persoana tatălui său.
O sentință inițială severă
Amintim că la fond, Mario Iorgulescu fusese condamnat de judecătoarea Maria Manuela Orzata de la Tribunalul București la o pedeapsă de 15 ani și 8 luni de închisoare. Această sentință, pronunțată de asemenea cu respingerea probelor solicitate de apărare, subliniază severitatea cu care cazul a fost tratat de justiția română.
Ce urmează în cazul Iorgulescu
Cu noua decizie a ICCJ, cazul este trimis Completului nr. 6 pentru judecarea recursului în casație, stabilindu-se termenul de judecată pentru 28 martie 2024. În ciuda admiterii recursului în principiu, cererea lui Iorgulescu de suspendare a executării pedepsei a fost respinsă, menținând starea de incertitudine cu privire la viitorul său.
Această dezvoltare recentă în cazul Mario Iorgulescu reprezintă o etapă importantă într-un caz judiciar complex și îndelung discutat. Mizele sunt ridicate nu numai pentru inculpat și familia sa, dar și pentru sistemul de justiție din România, care se confruntă cu provocarea de a echilibra nevoia de dreptate cu respectarea drepturilor și procedurilor legale. Pe măsură ce data judecății se apropie, toate părțile implicate își reînnoiesc eforturile pentru a prezenta cele mai convingătoare argumente, în speranța unui rezultat favorabil.