Intoxicația cu plumb este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, deseori ignorată, în special în țările sărace, și este responsabilă pentru un număr de decese de trei ori mai mare decât cel datorat cancerului pulmonar, conform unui studiu realizat de Centrul pentru Dezvoltare Globală (CGD) din Washington. În țările defavorizate, insuficiența reglementărilor și a investițiilor conduce la prezența plumbului în obiecte de zi cu zi, inclusiv vasele de gătit și condimente, precum turmericul.
Specialiștii insistă asupra necesității unor măsuri imediate pentru a contracara efectele devastatoare ale intoxicației cu plumb. Peste jumătate dintre copiii din țările cu venituri reduse sunt expuși la niveluri periculoase ale acestui poluant. Plumbul este legat de o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv afecțiuni cardiovasculare și renale, tulburări de dezvoltare intelectuală și comportamentală și deces prematur.
Costurile asociate deceselor premature din cauza intoxicației cu plumb se ridică la 4,6 miliarde de dolari, echivalentul a 5,3% din PIB-ul mondial, potrivit Băncii Mondiale. Această problemă reprezintă un obstacol major în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. Copiii sunt mai vulnerabili la intoxicația cu plumb, deoarece sunt mai predispuși să introducă în gură obiecte contaminate și organismele lor absorb mai mult plumb.
În iulie, CGD a prezentat un document care a analizat 47 de studii, evidențiind legătura dintre expunerea la plumb și performanța scăzută în testele de matematică, citire și IQ. Legislația strictă și investițiile semnificative au redus considerabil expunerea la plumb în țările dezvoltate. Cu toate acestea, în țările sărace, lipsa reglementărilor eficiente și a investițiilor necesare permit continuarea utilizării plumbului în produse comerciale, vopsele, medicamente tradiționale și condimente.
Un exemplu concret de contaminare a alimentelor cu plumb a fost observat în Bangladesh, unde turmericul a fost „falsificat” cu plumb pentru a-i conferi o culoare mai intensă. Ca răspuns, inițiative susținute de donatori externi au fost lansate pentru a educa publicul și a avertiza consumatorii să evite produsele contaminate.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este în procesul de elaborare a unor recomandări pentru prevenirea expunerii la plumb. Aceste ghiduri vor fi destinate factorilor de decizie politică și profesioniștilor din sănătate, furnizând orientări concrete pentru protejarea sănătății populației, atât a copiilor, cât și a adulților.
Astfel, se subliniază importanța unui angajament global și a resurselor adecvate pentru abordarea unei crize de sănătate persistentă și adesea ignorată, care are impactul său profund și durabil asupra sănătății și dezvoltării umane la nivel mondial. Cu o voință politică și resursele necesare, intoxicația cu plumb poate fi prevenită și mitigată, salvând viețile și îmbunătățind calitatea vieții milioanelor de oameni afectați.