Deși deseori trecută cu neglijență, ziua de 29 februarie este plină de fenomene științifice și tradiții mai puțin familiare. Printre acestea se numără posibilitatea ca femeile să propună în căsătorie bărbații, în timp ce aceștia din urmă nu au voie să dea un răspuns negativ.
O trecere în revistă a zilei bisecte
Primul care a introdus conceptul de zi “bonus” în calendar o dată la fiecare patru ani a fost Iulius Cezar, în anul 46 î.Hr.: cele 24 de ore adiționale erau inserate înainte de calendarul lui martie (24 februarie) pentru romani. Această zi a fost numită “bis sexto kalendas Martias” (de unde și denumirea de “zi bisectă”). Mai apoi, odată cu începerea numerotării progresive a zilelor lunii, ziua suplimentară a devenit 29 februarie.
Transformările calendarului și anii bisecți
Cu toate acestea, adăugarea unei zile bisecte o dată la patru ani a generat o problemă majoră: existau prea multe zile bisecte, iar calendarul nu se sincroniza perfect cu anul solar. Papa Grigore al XIII-lea a intervenit pentru a corecta această discrepanță. În 1582, a decis să sara zilele de la 4 la 15 octombrie în acel an și să readucă echinocțiul de primăvară la 21 martie. Calendarul gregorian, utilizat și în prezent, a stabilit că anii bisecți sunt doar cei divizibili cu patru, cu excepția anilor seculari, care sunt bisecți doar dacă sunt divizibili cu 400.
Propuneri în căsătorie: o tradiție de 29 februarie
Potrivit unei tradiții de proveniență anglo-saxonă, femeilor li se permite să ceară mâna bărbaților, și nu invers, în ziua de 29 februarie. Conform BBC, se spune că Sfântul Patrick, la insistențele Sfintei Bridget, a consfințit această dată specială pentru femeile care așteptau nerăbdătoare să primească inelul de logodnă.
Interdicția de a respinge: o legendă asociată sărbătorii
Bărbații care erau întrebați despre căsătorie în ziua de 29 februarie nu aveau voie să refuze. Conform unei legende, regina Margareta a Scoției a instituit printr-o lege faptul că bărbații care respingeau o cerere în căsătorie în această zi specială trebuiau să plătească o amendă.
Persoane născute pe 29 februarie: o raritate cu comunitate proprie
Deși căsătoria în această zi este considerată de ghinion în multe țări, există încă mulți oameni născuți pe 29 februarie – aproximativ 4,1 milioane. Printre aceștia se numără și membrii unui club special, numit Societatea de onoare a bebelușilor născuți în anul bisect.
Sărbătorirea unei zile de naștere speciale
Alte persoane născute pe 29 februarie își sărbătoresc ziua de naștere în anii ne-bisecți, pe 28 februarie sau 1 martie. Totuși, probabilitatea de a te naște în această zi este de doar una la 1.461.
Personalități și caracteristici deosebite
Printre celebritățile născute în an bisect se numără compozitorul Gioacchino Rossini, Papa Paul al III-lea (în 1468), Bartolomeu I Patriarhul Constantinopolului (în 1940) și pictorul Balthus (1908).
Orașe care celebrează
Cele două orașe “gemene”, Anthony, Texas și New Mexico, organizează petreceri mari în fiecare an bisect pentru a sărbători pe cei născuți pe 29 februarie.