Un nou ingredient minunat
Ceva cu adevărat minunat se întâmplă când folosești coaja de banană ca ingredient. Un studiu recent a arătat că, dacă cojile de banană sunt albite, uscate și măcinate până la obținerea unei făini, acestea pot fi transformate în produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu chiar mai bun decât produsele pe bază de făină de grâu.
O utilizare surprinzătoare și sănătoasă
Cu excepția cazului în care nu sunteți un cititor devotat al blogurilor de gătit vegane, probabil că nu v-ați gândit niciodată să folosiți la gătit o coajă de banană. Dar nu numai că este perfect sigură, dar oamenii de știință au demonstrat, de asemenea, că este cu adevărat bună pentru sănătate. Atunci când produsele pregătite în cadrul experimentului au fost testate la gust, consumatorii au declarat că au fost la fel de mulțumiți de arome ca și în cazul prăjiturilor cu zahăr fără coajă.
Beneficii nutriționale considerabile
Veți primi chiar și o porție generoasă de minerale și nutrienți care luptă împotriva cancerului. Îmbogățite cu făină din coji de banane, de exemplu, fursecurile cu zahăr realizate în cadrul studiului conțineau mult mai multe fibre, magneziu, potasiu și compuși antioxidanți.
Provocările texturii și soluțiile găsite
Partea proastă este că, adăugând prea multă făină din coji de banane, prăjiturile au fost oarecum maronii și tari, probabil din cauza tuturor fibrelor suplimentare. Dar atunci când loturile au fost făcute cu făină care conținea 7,5% coajă de banană, textura fursecurilor a atins un echilibru mult mai atrăgător. Ca un bonus, produsele s-au păstrat bine și pe raft timp de trei luni la temperatura camerei.
Termenul de valabilitate extins
Produsele cu făină din coajă de banană au un termen de valabilitate mai crescut. În timp ce studiul a analizat doar consecințele adăugării cojilor de banane în prăjiturile coapte, rezultatele sugerează că utilizarea făinii din coji de banane în pâine, prăjituri și paste ar putea fi, de asemenea, de luat în considerare. Anul trecut, de exemplu, un studiu asupra prăjiturilor cu făină din coji de banane a ajuns la concluzia că pielea galbenă a fructului oferă o culoare alimentară naturală produsului copt, precum și un plus nutrițional.
Studiile și rezultatele lor promițătoare
Un studiu din 2016 a constatat că înlocuirea a până la 10% din făina de grâu cu făină din coajă de banană poate îmbogăți pâinea coaptă cu un conținut mai mare de proteine, carbohidrați și grăsimi, potrivit Science Alert. Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opțiune sănătoasă, ci poate contribui la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40% din greutatea unei banane se află în coaja sa și, de cele mai multe ori, această coajă plină de nutrienți este pur și simplu aruncată.
Reducerea risipei alimentare
Sigur, cojile de banane sunt destul de inutile atunci când sunt crude. Dar dacă sunt pregătite corect, pot avea un gust nemaipomenit de bun. Este posibil chiar să prelungească durata de valabilitate a unor produse, deoarece cojile au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.
Alte fructe, aceleași beneficii
Același lucru este valabil și pentru alte coji de fructe, cum ar fi coaja de mango, despre care s-a constatat, de asemenea, că sporește proprietățile antioxidante ale unei prăjituri și îi îmbunătățește aroma.
De la deșeuri la delicii
Așadar, data viitoare când decojești o banană, ia în considerare păstrarea cojii. S-ar putea să vă mulțumiți mai târziu. Această descoperire nu doar că deschide noi orizonturi în patiserie și cofetărie, dar și contribuie semnificativ la un stil de viață mai sănătos și mai sustenabil. Transformarea cojilor de banane în făină nu doar reduce risipa alimentară, ci aduce și un plus de nutrienți în dieta zilnică, făcând din acest ingredient neașteptat un adevărat super-aliment.