Miniștrii de interne ai Uniunii Europene discută astăzi la Luxemburg extinderea Spațiului Schengen. Acest subiect a fost adăugat pe agenda întâlnirii la solicitarea României, sub președinția spaniolă a Consiliului.
Spania sprijină aderarea rapidă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Parlamentul European, care se reunește în Strasbourg în această perioadă, susține, de asemenea, această cauză, având în vedere că cele două țări îndeplinesc de 12 ani toate condițiile pentru a face parte din zona de liberă circulație.
Victor Negrescu, europarlamentar, subliniază: “Chiar dacă bugetul alocat Spațiului Schengen a crescut, chiar dacă au existat fonduri și proiecte dedicate României și Bulgariei, chiar dacă cele două state implementează la cele mai înalte standarde cerințele zonei de liberă circulație, în continuare aderarea lor la Spațiul Schengen este refuzată pe nedrept.”
Daniel Buda, europarlamentar, adaugă: “A devenit o tradiție ca aproape în fiecare ședință plenară să discutăm câte ceva despre Spațiul Schengen, ceea ce poate fi de înțeles în contextul actual vizând migrația. De neînțeles este însă menținerea României și Bulgariei în afara acestuia în condițiile în care România a gestionat doar din Ucraina peste 5 milioane și peste 60 la sută din tranzitul de cereale prevenind foametea la nivel global.”
Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene, argumentează: “În numele Comisiei Europene, aș dori să reiterez faptul că aderarea celor două țări la Spațiul Schengen ar însemna, de fapt, controale mai multe și bune, nu mai puține controale. Pentru că ar însemna mutarea resurselor la frontieră externă, unde avem nevoie de ele, în loc de a ține resursele la frontierele interne unde nu avem nevoie de ele, pentru proceduri complicate care nu aduc niciun plus valoare.”
Astăzi, reprezentantul României va fi secretarul de stat Cătălin Necula, care îl înlocuiește pe ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, diagnosticat cu COVID-19. Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este un subiect pus pe masă pentru a presa Austria și Olanda, cele două state membre care se opun în prezent aderării celor două țări. Comisia Europeană a afirmat în repetate rânduri că România și Bulgaria și-au îndeplinit obligațiile și că ar trebui să fie primite în Spațiul Schengen.