Pe data de 20 mai, în jurul orei 00:30, candidatul la Primăria Voluntari din partea partidului AUR, Andrei Bratu, și candidatul din partea partidului SOS, Cosmin Cilibiu, au surprins doi indivizi în timp ce distrugeau afișele electorale de pe panoul electoral din zona benzinăriei MOL, la intersecția ”Rond Pipera”. Cei doi indivizi au fost identificați în urma cercetărilor noastre, ca fiind din anturajul actualului primar al orașului Voluntari, Florentin Pandele, membru al PSD. Poliția s-a deplasat la fața locului și desfășoară în continuare cercetări.
Politist local angajat la Poliția Locală Voluntari
În urma investigațiilor, s-a constatat că persoanele surprinse sunt Ioan Teja, angajat al Poliției Locale Voluntari în 2015 conform declarației de avere (FOTO 1), și George Trofar, un apropiat al primarului Pandele. Incidentul nu este un caz izolat, pe parcursul întregii perioade de campanie, afișele oponenților lui Pandele au fost frecvent distruse, fără ca autoritățile locale să ia măsurile legale necesare pentru asigurarea unui proces electoral corect și echitabil.
Influența primarului Pandele în Voluntari
Este de notorietate faptul că Florentin Pandele deține o influență considerabilă la nivelul orașului Voluntari, reușind să “căpușeze” sistemul public local cu oameni credincioși care ar face orice pentru a-l menține la putere. Cu toate acestea, pentru prima dată în 24 de ani de mandat, Pandele se confruntă cu o opoziție reală, care ar putea să-l învingă în alegerile acestea.
Declarațiile candidatului Andrei Bratu
Andrei Bratu, candidatul din partea AUR, a declarat că locuitorii Voluntariului, în special cei din zona Pipera, s-au trezit și sunt hotărâți să voteze pentru schimbare. “Oamenii au realizat adevăratul motiv pentru care Pipera și Voluntari arată deplorabil. Sistemul clădit de Pandele, bazat pe structuri mafiote, trebuie să dispară,” a afirmat Bratu.
Scandaluri recente și tacticile de intimidare
Recentele scandaluri în care a fost implicată familia Pandele arată cât de periculos poate fi acest sistem și cât de departe sunt dispuși să meargă pentru a-și păstra puterea. Atunci când George Trofar, a fost confruntat și întrebat de candidatul din partea partidului SOS, Cosmin Cilibiu, de ce rupe afișele cu el, Trofar a răspuns că nu a rupt afișele cu candidatul SOS, practic recunoscând astfel că rupea afișe, dar nu pe cele ale lui Cilibiu. Trofar a încercat să se apere spunând: “Nu am rupt afișele cu tine,” dar această declarație a confirmat implicarea sa în distrugerea altor afișe electorale, arătând astfel că metodele de sabotaj sunt folosite împotriva celorlalți contracandidați.Cele două persoane surprinse distrugând afișele electorale reprezintă nu doar un exemplu al tacticilor de intimidare și sabotaj la care recurge actualul primar pentru a împiedica o campanie electorală echitabilă a contracandidaților săi, dar și decadența la care a ajuns din disperare să nu piardă puterea.
Dubii privind legalitatea implicării Poliției Locale
Declarația de avere obținută arată clar că Ioan Teja a fost angajat al Poliției Locale Voluntari încă din anul 2015, totuși, nu am putut verifica până la acest moment dacă mai este încă angajat al instituțieii. O altă informație încă neconfirmată este dacă autoturismul folosit de cei doi aparține sau a aparținut Primăriei Voluntari.
Viitorul politic în Voluntari
Andrei Bratu se arată încrezător că acest sistem mafiot va lua sfârșit și că locuitorii Voluntariului vor realiza motivele reale pentru care orașul lor se află într-o stare de degradare. “Pentru prima dată, oamenii au o opoziție reală față de acest sistem mafiot și sunt determinați să voteze pentru schimbare. Este momentul ca Voluntariul să fie condus de oameni care doresc cu adevărat binele comunității,” a concluzionat Bratu.
Necesitatea unei campanii electorale corecte
Cosmin Cilibiu a declarat că este imperativ ca autoritățile să asigure desfășurarea unei campanii electorale corecte și echitabile pentru toți candidații. Incidentul din noaptea de 20 mai subliniază necesitatea unei supravegheri stricte a procesului electoral și a sancționării oricăror acte de sabotaj sau intimidare. Doar astfel se poate asigura un mediu democratic în care cetățenii să-și exprime liber voința.
Incidentul de la panoul electoral din Voluntari este un exemplu clar al problemelor sistemice cu care se confruntă orașul. Influența actualului primar și tacticile de intimidare utilizate de acesta ridică semne de întrebare serioase privind integritatea procesului electoral. Cu toate acestea, opoziția se arată determinată să lupte pentru un Voluntari mai bun, iar locuitorii par să fie pregătiți pentru schimbare. Rămâne de văzut dacă aceste eforturi vor fi suficiente pentru a învinge un sistem bine înrădăcinat și dacă justiția va interveni pentru a asigura un proces electoral echitabil.

