Recalcularea și efectele asupra pensiilor
La nivelul Ministerului Muncii a început procesul de recalculare a pensiilor, iar de la 1 septembrie vor intra în plată noile pensii. Pe noua formulă de calcul, nu toți pensionarii vor primi o pensie mai mare, asta pentru că se aplică principiul legii mai favorabile. Cei care pe legea nouă nu vor avea o pensie mai mare decât înainte de recalculare, pur și simplu vor rămâne cu pensia actuală.
Impactul asupra indexării și riscurile din 2025
O problemă pentru foarte mulți pensionari va apărea din 2025. Pentru o mai bună înțelegere vom folosi un exemplu: Un pensionar care pe legea nouă va primi 6000 de lei, dar pe legea veche primea deja 8000 de lei, acela va rămâne cu pensia actuală. Problema este la indexarea pensiilor. Indexarea anuală cu rata inflației se va adăuga acelei pensii de 6000 de lei, iar dacă pensia indexată nu o va depăși pe cea veche de 8000 de lei, atunci pensionarul respectiv va pierde indexarea. Practic, foarte multe pensii nu vor mai crește până în momentul în care pensia obținută pe legea nouă nu o va depăși pe cea de pe legea veche.
Avantaje și dezavantaje ale noii legi
În schimb, va fi un mare avantaj pentru pensionarii cu pensii mici. Aceștia au creșteri garantate pe noua lege, iar cei cu pensia minimă și cu diverse stagii de cotizare vor primi mult mai mult decât cei care primesc pensia socială (fără stagiu de cotizare).
Explicații și calcule aplicate
În primul rând, să stabilim că: durata contribuției cerute de lege pentru a îndeplini condițiile de pensionare, este cea prevăzută în Anexa 5 la lege (ambele în legea 263/2010 după pensionare până în septembrie 2023 și legea 360/2023-noua lege cu aplicare din 01.09.2024) este stabilită în funcție de anul nașterii atât pentru bărbați, cât și pentru femei și este diferită de durata serviciului efectuat de o persoană.
Diferențele în pensiile pe legea veche și noua
În Legea 263/2010, durata de serviciu cerută de lege a fost de mare importanță în determinarea pensiei. Să fie înțeleasă foarte clar, cel mai simplu, vom lua în considerare un exemplu în care vom trece o persoană prin toate situațiile prevăzute de legea 263 pentru determinarea punctajului realizat.
Eliminarea inechităților de gen
Mai mult decât atât, chiar și sexul are o mare influență în calculul pensiilor, însă Legea 360/2023 elimină această inechitate, stabilind un scor general pentru toți.
Deci, dacă este bărbat, femeie, a lucrat pe grupuri sau condiții normale de lucru, la un scor egal, calculul va fi făcut pe baza acestui scor general. Comparând cu rezultatele de mai sus, veți vedea foarte simplu cine câștigă și cine pierde la recalcularea pensiilor pe noua lege. Este esențial ca pensionarii să fie conștienți de impactul acestei schimbări legislative și să își planifice finanțele în consecință.
Nu inteleg cum un cetatean ce a lucrat de ex 45 de ani va avea 45 de puncte ?
Nu mai conteaza ca unul a avut salariul 3000 de lei.. iar altul 4000 un altul 5000 si asa mai departe.
Multi pensionari au lucrat dupa iesirea la pensie si au contribuit la fondul de pensii.
Acestia nu mai primesc puncte pentru perioada in care au avut contributivitate?
Sunt oameni ce au lucrat ore suplimentare in constructii de exemplu. Acele venituri nu apar in cartea de munca… dar contributiile la fondul de stat era diferentiat in functie de profilul intreorinderilor respectiv 15, 20 25, 30 de
procente.
Cum au gindit acesti oameni aceasta lege?
Peste 10 ani vom avea toti aceeasi pensie?
Pensionarii au un drept de proprietate asupra pensiei….conform constitutiei proprietate are trei atribute.
posesia folosinta si dispozitia
GUVERNUL NU ARE DREPT DE DISPOZITIE ASUPRA PROPRIETATII
CETATEANULUI.
Dupa luna septembrie probabil instantele de judecata se vor bloca.
Ar fi ideal ca guvernul ( sau cei vinovati)sa plateasca pe persoana fizica costurile HG si legilor ce sunt date contrar Constitutiei cu impact negativ pentru societate