Ucraina a distrus un pod de importanță strategică peste râul Seym, în timp ce își continuă incursiunea în regiunea Kursk din Rusia. Oficiali ruși au fost citați afirmând că operațiunea din apropierea orașului Glushkovo a izolat o parte a districtului local, informează BBC.
Podul era folosit de Kremlin pentru aprovizionarea trupelor sale, iar distrugerea sa ar putea împiedica eforturile acestora.
Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene își consolidează pozițiile în Kursk și a numit teritoriile capturate un fond de schimb, implicând că acestea ar putea fi schimbate cu regiuni ucrainene ocupate de Moscova.
Aflată acum în a doua săptămână, aceasta este cea mai profundă incursiune a Ucrainei în Rusia de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă, în urmă cu mai bine de doi ani.
Operațiunea transfrontalieră surprinzătoare a Ucrainei a dus la fuga în siguranță a peste 120 000 de persoane.
Dar, pe fondul afirmațiilor ucrainene privind câștigurile teritoriale, Kievul a susținut în mod repetat că nu dorește să ocupe Rusia.
„Ucraina nu este interesată să ocupe teritoriile rusești”, a declarat vineri un consilier superior al președintelui ucrainean Zelenski.
Mykhailo Podolyak a declarat că unul dintre obiectivele-cheie pe care le doreau în urma incursiunii lor în Rusia era să determine Moscova să negocieze „în termenii noștri”.
„În regiunea Kursk, putem vedea clar cum instrumentul militar este utilizat în mod obiectiv pentru a convinge Rusia să intre într-un proces de negociere echitabil”, a scris el pe X, adăugând că Kievul a dovedit «mijloace eficiente de coerciție».
Cât mai „mulți prizonieri”
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrsky, a declarat vineri că ofensiva a făcut noi progrese.
„Trupele grupului ofensiv continuă să lupte și au avansat în unele zone de la un kilometru la trei kilometri spre inamic”, i-a spus el președintelui Zelensky într-un videoclip postat pe social media.
Syrsky a declarat că speră să ia „mulți prizonieri” dintr-o bătălie în satul Mala Loknya, la aproximativ 13 km (8 mile) de frontieră.
Pe măsură ce înaintarea Ucrainei continuă, oficialii din regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina, au declarat că vor evacua cinci sate începând de luni.
„Începând cu 19 august, închidem accesul la cinci așezări, evacuăm locuitorii și îi ajutăm să își scoată bunurile”, a scris guvernatorul Belgorodului, Vyacheslav Gladkov, pe aplicația de mesagerie socială Telegram, numind satele mici din apropierea frontierei.
Cu toate acestea, în timp ce Ucraina avansează în vestul teritoriului rusesc, forțele ruse câștigă în egală măsură în estul Ucrainei. Vineri, Moscova a declarat că trupele sale au capturat Serhiivka, cel mai recent dintr-un șir de orașe revendicate de trupele ruse în ultimele săptămâni.
Ultimele progrese îi aduc pe ruși mai aproape de orașul Pokrovsk, un centru logistic vital care se află pe un drum principal pentru aprovizionarea trupelor ucrainene de-a lungul frontului de est.
Pokrovsk se află la nord-vest de regiunea Donețk, controlată de ruși, care se află de vineri dimineață sub tirul ucrainean, mai mulți civili fiind răniți.
Joi, un mesaj al șefului administrației militare a orașului, Sergiy Dobryak, a îndemnat populația să evacueze, deoarece Rusia „se apropie rapid de periferie”.
Anterior, oficialii instalați de Rusia în partea controlată de Moscova a regiunii ucrainene Donețk au acuzat Kievul pentru un atac asupra unui centru comercial care a rănit cel puțin șapte persoane.
Potrivit guvernatorului susținut de Rusia al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pushilin, orașul a fost bombardat vineri de la prânz.
Agenția de presă Reuters a raportat că, în ultimele 24 de ore, trei civili au fost uciși și alți cinci au fost răniți, citându-l pe șeful regiunii Donețk.
În Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, rachete care vizau un pod construit la ordinul președintelui rus Vladimir Putin au fost doborâte în cursul nopții, a declarat Ministerul Apărării pe Telegram.
Kievul a lansat mai multe atacuri și tentative de atac asupra podului Kerch de când Moscova și-a început ofensiva militară.