Acasă Actualitate Analistul Iulian Chifu – Există un public pentru cea mai oribilă dintre...

Analistul Iulian Chifu – Există un public pentru cea mai oribilă dintre minciuni

0

Dezinformarea, războiul psihologic și informațional, care au devenit extrem de costisitoare, nu mai reprezintă principalele amenințări la adresa stabilității globale, consideră expertul Iulian Chifu. El estimează că probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare este redusă.

Retorica nucleară a Rusiei – O amenințare psihologică

Este de așteptat ca Vladimir Putin să continue să folosească retorica nucleară, inclusiv prin amenințări specifice sau ridicarea nivelului de alertă, pentru a genera reacții în componenta războiului informațional. Chifu subliniază că această tactică este menită mai degrabă să influențeze percepțiile și comportamentele decât să se materializeze într-o amenințare concretă.

Răspunsul NATO – Revizuirea resurselor nucleare

NATO își va revizui resursele nucleare și, eventual, va desfășura aceste capabilități astfel încât să creeze o descurajare credibilă. Utilizarea unei arme nucleare de către Rusia ar genera costuri majore, atât la nivel internațional cât și pentru relațiile sale bilaterale, în special cu China, care a descurajat deja utilizarea retoricii nucleare.

Consecințele pentru federația Rusă

Dacă Rusia ar recurge la utilizarea unei arme nucleare, chiar și una subtactică în Ucraina, ar risca suspendarea dreptului de vot în Consiliul de Securitate al ONU și ar putea fi expulzată din acest organism. Aceasta ar crea o zonă interzisă de intrare, fără a aduce schimbări majore pe teren.

Securitatea regiunii Mării Negre – O prioritate pentru România

În contextul geopolitic actual, un subiect esențial pentru România este modul în care va fi menționată Marea Neagră în declarația finală a summitului NATO de la Washington, programat în luna iulie. Săptămâna viitoare, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, vor fi discutate obiectivele României la acest summit.

Libertatea de circulație în Marea Neagră

“Știm de la precedentele summituri că regiunea extinsă a Mării Negre este de interes strategic special. Trebuie să asigurăm libertatea de circulație nu doar nord-sud, ci și est-vest, pentru porturile NATO, inclusiv pentru Portul Anaklia și Constanța”, a punctat Iulian Chifu. De asemenea, este crucial să apărăm resursele energetice și infrastructura critică submarină, inclusiv platformele de foraj din zona economică exclusivă a statelor membre NATO.

Amenințarea unui război de mare intensitate

Un alt punct de interes al summit-ului NATO se referă la măsura în care amenințarea unui război de mare intensitate al Rusiei împotriva Alianței este asumată la nivel politic. “Acest lucru presupune planificarea pentru contracararea unei asemenea eventualități”, a subliniat Chifu, menționând că, deși Rusia este recunoscută ca o amenințare, posibilitatea unui război convențional pe scară largă nu este încă asumată politic de toate statele membre NATO.

Războiul informațional – O provocare costisitoare

Dezinformarea și propaganda rămân extrem de periculoase și afectează democrația și exprimarea liberă, chiar dacă nu mai sunt principalele amenințări la adresa stabilității globale. “Un atac de război informațional a devenit foarte costisitor și trebuie să fie foarte sofisticat pentru a avea impact”, a menționat Chifu. 

Rolul Mass-Mediei în combaterea dezinformării

În acest context, Chifu a subliniat nevoia de întoarcere la valorile jurnalismului tradițional și la serviciile publice de mass-media. “Aici e rolul mass-mediei mainstream de a găsi și de a-și consacra un canal pe credibilitate și legitimitate și jurnalism serios. Publicul va căuta aceste instrumente pentru a se informa”, a spus expertul.

Radio România Actualități – Un exemplu de echilibru și profesionalism

Iulian Chifu a evidențiat Radio România Actualități ca fiind în prim-plan în comparație cu alte instituții media, inclusiv Televiziunea Română. “Radio România Actualități, Radio România au reușit să treacă prin diferitele furtuni și să-și găsească echilibrul, inclusiv cel financiar, în timp ce Televiziunea Română n-a reușit să parcurgă la fel de legitim și profesionist acest spațiu”, a concluzionat Chifu.

Aceste puncte de vedere ale lui Iulian Chifu oferă o perspectivă clară asupra complexităților și provocărilor actuale în contextul geopolitic și informațional, subliniind importanța unui răspuns coordonat și informativ la nivel global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.