Producţiile de carne de ovine/caprine şi de bovine obţinute din exploataţiile agricole au scăzut anul trecut cu 8,2% şi, respectiv, cu 6,1%, iar cea de porcine a consemnat un declin de 0,5%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În schimb, producţia de carne de pasăre a crescut cu 9,4%, până la 791.000 de tone.
Astfel, în 2024, producţia de carne de bovine a totalizat 153.000 de tone, cea de porcine – 419.000 tone, iar cea de ovine şi caprine a depăşit 123.000 de tone.
În ceea ce priveşte producţia totală de lapte, aceasta a crescut anul trecut cu 2,2% faţă de 2023, până la 46,34 milioane hectolitri, în timp ce producţiile de lână şi de ouă au scăzut cu 0,1%, respectiv cu 3,9%.
În 2024, producţia de lână a fost de 25.622 tone, iar cea de ouă de 5,639 miliarde de bucăţi.
Potrivit datelor INS, în anul 2024, comparativ cu 2023, în structura producţiei de carne, ponderea producţiei de carne de pasăre a înregistrat o creştere cu 3 puncte procentuale (p.p.), iar ponderile producţiei de carne de bovine, carne de porcine şi carne de ovine şi caprine au înregistrat scăderi cu 1 p.p.Producţia de lapte de vacă (inclusiv pentru consumul viţeilor) a depăşit anul trecut 39,72 milioane hectolitri, fiind cu 1,15 milioane de hectolitri (+3%) peste nivelul anului precedent, înregistrându-se creşteri în regiunile de dezvoltare Centru (+16,6%), Vest (+4,5%), Nord-Vest (+2,4%), Sud-Muntenia (+2,3%) şi scăderi în celelalte regiuni de dezvoltare – Sud-Est (-5,6%), Sud-Vest Oltenia (-3,2%), Bucureşti-Ilfov (-3,1%) şi Nord-Est (-2,3%).