Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit că există alimente care pot fi consumate fără griji chiar și după ce au depășit termenul de valabilitate. Specialista a precizat care sunt acestea și a mărturisit că ea însăși cumpără produse expirate.
Mihaela Bilic i-a povestit jurnalistei Oana Andoni, în cadrul emisiunii online „Cafea cu visuri”, că în frigiderul ei se află produse expirate, pe care nu se ferește să le consume. Potrivit specialistei, acestea oferă, chiar și după ce au depășit termenul de valabilitate, un aport optim de nutrienți: „Totul este expirat. Eu oricum le cumpăr (n.r. – produsele alimentare) la limită. Le cumpăr expirate”, a precizat ea.
Mihaela Bilic: „Lactatele le mănânc expirate”
Specialista în nutriție a precizat că nu orice aliment poate fi consumat după ce a expirat. Carnea și peștele nu se încadrează, categoric, în această categorie. În schimb, lactatele, inclusiv telemeaua și iaurturile, pot fi consumate fără griji, atâta timp cât au un miros și un aspect plăcut:
„Lactatele le mănânc expirate. Tocmai ca să stimulez fermentația. Este incredibil numai cât de puțin fermentează chiar și după ce au expirat, (…). Am un burduf cu brânză care a făcut crustă cu mucegai. Cred că îl mai țin o lună, două. Știi ce fain s-a uscat? Gustul se schimbă în bine, iar mucegaiul nu are decât rol de protecție, este un mucegai nobil”,a mărturisit Dr. Mihaela Bilic, scrie Click.
Nutriționista recomandă inclusiv pâinea expirată
Pe lângă lactate, și pâinea expirată poate fi consumată fără probleme, cât timp cât nu a mucegăit și nu prezintă un miros neplăcut: „Se usucă. Nu e nicio tragedie. Fie o faci crutoane sau o folosești în niște preparate culinare, (…). Un sfat important pentru iubitorii de pâine este că pâinea se păstrează foarte bine în congelator. Își păstrează prospețima incredibil de bine, e o metodă de păstrare care este recomandată de cei din industria panificației.
Încă un lucru bun este că dacă o pui un pic la căldură se activează din nou amidonul, devine fragedă și pufoasă – că o punem un pic în prăjitorul de pâine sau la cuptor, toate caracteristicile ei sunt reactivate ca în momentul în care a fost proaspătă. Deci nu aruncați pâine și nu o lăsați să se învechească dacă o vedeți că ați luat mai multă!”, a recomandat nutriționista.